Prokurörid nõuavad Samsungi juhile üheksa-aastast vanglakaristust

Copy
Lee Jae-yong.
Lee Jae-yong. Foto: Jintak Han/ZUMAPRESS.com

Lõuna-Korea prokurörid nõudsid kolmapäeval teistkordses altkäemaksuprotsessis elektroonikafirma Samsung sisulisele juhile Lee Jae-yongile üheksa-aastast vanglakaristust.

Kohtuasi on osa 2016. aasta skandaalist, mis vallandas kuid kestnud protestimeeleavaldused ja kukutas Lõuna-Korea presidendi Park Geun-hye.

Toona juhtis Samsungi Lee Jae-yongi isa Lee Kun-hee, kes suri tänavu oktoobris.

Tema pärija Lee Jae-yong mõisteti 2017. aastal süüdi 8,6 miljardi woni (7 miljoni dollari) suuruse altkäemaksu andmises president Park Geun-hyele ja tema usaldusalusele Choi Soon-silile, et valitsus aitaks tal kindlustada kontrolli Samsungi üle.

Lee mõisteti süüdi ka valetunnistuse andmises ja teistes kuritegudes ning talle määrati viieaastane vangistus. 

Apellatsioonikohus jättis 2018. aastal süüdimõistmise küll jõusse, kuid muutis Leele mõistetud reaalse vanglakaristuse tingimisi karistuseks ja andis korralduse ta kohe vabastada.

Möödunud aastal saatis ülemkohus asja kõrgemasse kohtusse tagasi, otsustades, et Lee altkäemaksusumma suurust oli alahinnatud.

Kolmapäeval nõudsid prokurörid eesotsas Park Young-sooga Souli kõrgemas kohtus Lee vangimõistmist 2016. aasta skandaaliga seoses. Süüdistajate sõnul peaks Samsung Lõuna-Korea suurima ettevõttena andma teistele eeskuju korruptsiooni väljajuurimises.

Prokurörid nõuavad kolmele Samsungi endisele juhtivtöötajale seitsme- ja ühele viieaastast vangistust.

Lee advokaatide väitel on 2016. aasta skandaali tuum ekspresident Parki võimu kuritarvitamine, mis kahjustas ettevõtete vabadust ja omandiõigusi. Nende sõnul ei olnud süüalustel võimalik Parki ja Choi survele vastu panna, ja nad ei saanud Parki valitsuselt eriteeneid.

Lee palus juhtunu pärast vabandust, ütles, et kõik on tema süü ja et tal on häbi. Hiljem kinnitas ta, et ei anna firma juhtimist üle oma lastele ega takista töötajaid ametiühinguid moodustamast.

Souli kohus langetab Lee kohta otsuse 18. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles