Merkel: Saksamaad ootavad viiruse tõttu rasked ajad (2)

Copy
Saksa liidukantsler Angela Merkel.
Saksa liidukantsler Angela Merkel. Foto: Reuters/ScanPix

Saksamaa «ajalooline» koroonaviiruse kriis kandub 2021. aastasse, kuigi vaktsiinid toovad mõnevõrra lootust, ütles Saksa liidukantsler oma tänases uusaastatervituses. 

Merkel tõrjus viiruseskeptikute vandenõuteooriaid kui mitte üksnes vääraid ja ohtlikke, vaid ka kui küünilisi ja julmi nende suhtes, kes pandeemia läbi on kannatanud. 

«Need päevad ja need nädalad .... on meie riigi jaoks rasked,» hoiatas Merkel. «Ja see kestab nii veel mõnda aega.»

Oma ilmselt viimases uusaastapöördumises kantslerina oli neli aastakümmet riiki juhtinud Merkeli sõnum talle iseloomulikult asjalik. 

«Talv saab olema raske,» lausus ta. «Pandeemiast tingitud väljakutsed jäävad tohutu suureks.» 

Merkel tänas sakslaste valdavat enamust, kes järgisid võimude kehtestatud ohutusnõudeid viiruse leviku ohjeldamiseks. Kuid ta kritiseeris karmilt viiruseskeptikuid, kellest paljud tõid oma protesti tänavaile, eirates ohutusmeetmeid nagu näomaski kandmine. 

«Ma võin vaid ette kujutada nende kibedust, kes leinavad oma koroonaviirusele kaotatud lähedasi, või neid, kes kannatavad endiselt selle järelmõjude all, samas kui osa inimesi viiruse olemasolu vaidlustavad või eitavad,» ütles ta. 

«Vandenõuteooriad ei ole üksnes väärad ja ohtlikud, vaid need on ka küünilised ja julmad nende inimeste suhtes,» lisas ta. 

Kuid kõigest hoolimata toob saabuv aasta lootust, lisas ta. 

«Juba mõni päev on sellel lootusel uus, esimeste hooldekodudes ja tervishoiutöötajate seas vaktsineeritud inimeste nägu,» rääkis Merkel. 

Kantsler märkis, et oma võimuloleku 15 aasta vältel «ei ole kõigist muredest hoolimata olnud sellist kiiret uude aastasse siseneda». 

Saksamaa tuli kenasti toime esimese viiruselainega, kuid teine laine on riiki tabanud rängalt. 

Praeguseks on Covid-19 Saksamaal nõudnud 32 000 inimese elu ja kolmapäeval ületas ööpäevane surmajuhtude arv esmakordselt 1000 piiri, kuigi ametiisikute sõnul oli see osaliselt tingitud varasemate surmade hilinenud teatamisest. 

Riik pannakse 10. jaanuarist osaliselt lukku. Enamik kauplusi, nagu ka restoranid, kultuuri- ja meelelahutusasutused suletakse.  

Aastavahetuspidustused tulevad tavapärasest vaoshoitumad, sest keelatud on ilutulestikutarvete müük ning rangelt piiratud inimeste arvu avalikel kogunemistel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles