London ja Madrid üritavad Gibraltari piiri osas viimase hetke leppeni jõuda

Copy
Hispaania ja Gibraltari piiripunkt
Hispaania ja Gibraltari piiripunkt Foto: EPA/Scanpix

Kõnelused kokkleppe üle, mis jätaks avatuks Hispaania ja Gibraltari piiri, jätkuvad ka täna, mil saab läbi Brexiti üleminekuperiood.

Hispaania välisminister Arancha González Laya annab õhtul Madridis läbirääkimiste olukorra kohta pressikonverentsi, ütles valitsus avalduses.

Madridi, Londonit ja Gibraltarit esindavad läbirääkijad on töötanud hinge tõmbamata, et jõuda kokkuleppeni enne Brexiti üleminekuperioodi lõppu kell 23.00 GMT.

Suurbritannia saavutas küll jõululaupäeval Euroopa Liiduga tulevasi suhteid määratleva kaubandusleppe, kuid see ei hõlma Gibraltarit, väikest Suurbritanniale kuuluvat maatükki Hispaania lõunatipus, mida Madrid ajalooliselt omaks peab.

Gibraltar sõltub oma 34 000 elaniku varustamises täielikult impordist. Iga päev tuleb Hispaaniast Gibraltarisse tööle umbes 15 000 inimest, kes moodustavad poole territooriumi tööjõust.

Kui kokkuleppele ei jõuta, tekib 1. jaanuarist Hispaania ja Gibraltari vahele piir ja kaupade liikumisele peaksid hakkama kehtima tolliprotseduurid, millel oleksid soovimatud majanduslikud tagajärjed.

«Meil on aega südaööni,» ütles Hispaania välisministeeriumi pressiesindaja AFP-le.

Gibraltari võimud ei ole kõnelusi kommenteerinud.

Briti valitsus ütles eile, et piiril probleemide tekkimist püütakse ära hoida.

«Ehkki kokkuleppele ei ole veel jõutud, jätkame me Hispaaniaga arutelu Gibraltari ja seda ümbritseva ala huvide tagamiseks,» ütles välisministeeriumi esindaja Wendy Morton.

«Me teeme Gibraltari valitsuse, Hispaania ja EL-iga tihedat koostööd leevendamaks üleminekuperioodi lõpu mõju Gibraltarile, seal hulgas piirile.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles