Islamiriik võttis vastutuse ohvriterohke rünnaku eest Süürias

Copy
Julgeolekutöötajad rünnakupaigas.
Julgeolekutöötajad rünnakupaigas. Foto: -/AFP

Äärmusrühmitus Islamiriik (IS) võttis neljapäeval vastutuse rünnaku eest Süürias, milles sai surma 37 sõjaväelast, edastasid inimõiguslased.

Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse info kohaselt ründasid pühasõdalased Deir Ezzori provintsis bussi, millega valitsusvägede sõdurid olid teel koju pühasid veetma.

Rünnakus sai haavata veel 12 sõjaväelast.

Vaatluskeskuse juhi Rami Abdel Rahmani sõnul õhkisid ründajad esmalt teeäärse pommi ja avasid siis tule sõdurite pihta, kes kuulusid armee 4. diviisi. Vähemalt 37 sõjaväelast, teiste seas kaheksa ohvitseri sai surma. Haavata sai 12 inimest, kellest osa on kriitilises seisundis.  Veel kahel konvois olnud bussil õnnestus minema sõita.

Varem oli kogu piirkond äärmusrühmituse Islamiriik kontrolli all. Kuigi islamistid enam Süürias ühtegi territooriumi enda kontrolli all ei hoia, siis tegutsevad nad endiselt aktiivselt Ida- ja Lõuna-Süüria maapiirkondades. 

IS hõivas suure osa Süüriast ja Iraagist 2014. aastal ning kuulutas seal välja kalifaadi. 

Rühmitus purustati Süürias mullu märtsis, kuid selle uinuvad rakukesed on jätkanud rünnakuid ulatuslikul kõrbealal, mis ulatub Homsist Deir Ezzori ja Iraagi piirini.

Süürias 2011. aastal alanud kodusõjas on hukkunud üle 387 000 inimese. Ohvrite seas on enam kui 130 500 valitsusmeelset võitlejat, teiste seas välismaalasi. 

Alates 2019. aasta märtsist on keskuse andmeil hukkunud enam kui 1300 Süüria sõdurit ja Iraani-meelset võitlejat ning üle 600 IS-i võitleja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles