Uus aasta tuli pandeemia varjus (3)

Copy
Vana-aasta õhtul Copacabana rannal.
Vana-aasta õhtul Copacabana rannal. Foto: Reuters/ScanPix

Uut aastat tervitati hillitsetult nii New Yorgi Timesi väljakul kui Sydney sadamas ja  Rio de Janeiro Copacabana rannas, kuid eelmine, pandeemia-aasta jäeti kõikjal rõõmsal meelel selja taha.

Pärast aastat, mille jooksul suri koroonaviiruse tõttu maailmas vähemalt 1,8 miljonit inimest, oodatakse paremat 2021. aastalt, mis on aga alanud uue nakkuslainega ja sellest tingitud piirangutega, nii et aastavahetus möödus paljudel üksi kodus sohvalt ilutulestikku vaadates.

New Yorgi kuulsal Timesi väljakul, kuhu inimesed harilikult uusaastaööl ära ei taha mahtuda, olid nüüd vaid erikutsetega eesliinitöötajad ja needki rangelt tõketega eraldatud.

Rahvast väljakule ei lastud, kuigi traditsiooniline hiiglaslik kristallpall langes keskööl ikka.

«Ma tunnen lootust. Asjad ei saa minna enam palju halvemaks kui eelmisel aastal,» ütles 31-aasatne näitleja ja lapsehoidja Jordan Mann oma Brooklyni kodust AFP-e. 

«Ma tõesti loodan, et meie riigi juhtidel on järgmisel aastal rohkem tarkust ja nad suudavad meid sellest välja viia,» lisas Mann, kes veetis aastavahetuse toakaaslaste ja tellitud India toidu seltsis.

USA uueks presidendiks valitud Joe Biden, kes astub ametisse jaanuaris, kõlas uusaastaööl optimislikuna, ehkki koroonasse nakatunute arv läheneb Ühendriikides 20 miljonile ja surnud on 345 000 haigestunut.

«Ma olen Ameerika väljavaadete suhtes optimistlikum kui kunagi varem,» ütles ta videousutluses ABC-le.

«Ameerika suudab teha mida tahes ja ma olen täiesti veendunud, et me tuleme tagasi, ja tugevamalt kui kunagi varem.»

Brasiilia tervitas uut aastat pea inimtühjal Copacabana rannal, kust politsei pidutsejad koroonapandeemia tõttu eemal hoidis.

Rio uusaastapidu on harilikult üks maailma suuremaid, kuid sel aastal keelasid võimud selle COVID-19 ulatusliku leviku tõttu ära. Koroonaviirus on nõudnud Brasiilias ligi 195 000 inimelu.

Esimesena jõudis 2021. aasta pärale Vaikse ookeani saareriikides Kiribatis ja Samoas, viimasena saabub see asustamata Howlandi ja Bakeri saarele.

Uus-Meremaal, kus koroonaviirust on suudetud edukalt vaos hoida, kogunes suur rahvahulk Aucklandi ilutulestikku vaatama.

Austraalia suurimas linnas Sydneys korraldati aastavahetusel samuti võimas ilutulestik, kuid seda läks kohapeale vaatama vaid käputäis inimesi.

«Ma arvan, et kõik ootavad 2021. aastat uue algusena,» ütles sadamapiirkonna lähedal asuvatest kontrollpunktidest läbi pääsenud kohalik elanik Karen Roberts uudisteagentuurile AFP.

Hongkongis leidus inimesi, kes piirangutest hoolimata tulid Victoria sadamakaile uut aastat isiklikult vastu võtma ja selfisid tegema.

Tokyos, mille elanikke ootavad nakatumise järsu tõusu tõttu uued piirangud, tulid inimesed maskides uue aasta palvet lugema.

Hiinas Wuhani linnas, kus koroonaviiruse eelmisel aastal välja ilmus, tähistasid uue aasta saabumist tänavatel tuhanded inimesed.

Mujal maailmas ei olnud meeleolu nii ülev.

Vene president Vladimir Putin tunnistas uusaastatervituses, et riiki räsib teine koroonalaine.

«Võitlus sellega ei rauge hetkekski,» lubs ta.

Itaalia on koroona tõttu 7. jaanuarini lukus ja õhtul kella kümnest kehtib kõikjal liikumiskeeld.

Prantsusmaast Läti ja Brasiiliani kontrollisid sõjaväelased uusaastaööl komandanditunnist ja kogunemiskeelust kinnipidamist.

Eraldatult tähistati uue aasta saabumist nii Pariisis kui Ateenas, kõlasid virtuaalkontserdid, Pariisi Jumalaema kiriku ja Ateena akropoli kohale kerkis valgusetendus.

Suurbritannia lahkus Euroopa Liidust täielikult ööl vastu reedet, kui Londoni Big Ben lõi kell 23.00. Just siis algas suures osas Mandri-Euroopast uus aasta.

Leidus mõnikümmend inimest, kes olid tulnud Londonis parlamendihoone juurde kellalööke kuulama, kuid politsei saatis nad juba enne südaööd koju.

Siberis Baikali ääres mõõdeti uusaastaööl 35 kraadi külma, aga talisuplejaid see ei heidutanud. «See on värskendav,» kiitis kohalik elanik Andrei Bugai.

Saksa kantsler Angela Merkel tuletas uusaastatervituses meelde, et koroonakriis jätkub ka 2021. aastal, ehkki hoogsalt käima läinud vaktsineerimine annab lootust tõvest pääseda.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles