Šotimaa liider kinnitas EL-ile lootust peagi uuesti ühineda (1)

Copy
Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon.
Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon. Foto: AFP/SCANPIX

 Šoti esimene minister Nicola Sturgeon kinnitas täna Euroopa Liidule, et «me loodame teiega peagi uuesti ühineda».

«Euroopa Liidu iseseisva liikmena oleks Šotimaa partner ja sillaehitaja,» kirjutas valitsusjuht ja Šotimaa Rahvuspartei (SNP) esinaine oma partei veebilehel.

2016. aasta Brexiti referendumil hääletas enamus šotlasi liitu jäämise poolt ning Brexit on andnud uut indu Šotimaa Ühendkuningriigist eraldumise meeleoludele.

Pärast kaotust 2014. iseseisvusreferendumil on Sturgeon Šotimaa Rahvuspartei juhina seisnud uue referendumi korraldamise eest, mille järel loodetakse taas Euroopa Liiduga ühineda.

«Üha rohkem inimesi Šotimaal usub, et meie püüdlusi saab kõige paremini täita jätkates panustamist ühistöösse ja solidaarsusse, mida EL esindab,» kirjutas ta. «Brexiti tõttu saame seda nüüd teha ainult iseseisva liikmesriigina.»

Viimased küsitlused näitavad iseseisvumisele tugevat toetust ning koroonaviiruse pandeemia on lõhet Londoniga veelgi suurendanud.

Kuid taasliitumine EL-iga ei ole pelk formaalsus, sest Šotimaal on suur eelarvepuudujääk. Samuti tuleb Sturgeonil loota sellele, et Briti peaminister Boris Johnson kõigepealt nõustub referendumiga.

Johnson on sellise hääletuse välistanud, kuid edu korral kohalikel valimistel muutub SNP surve Johnsonile tugevamaks. 

Vaatamata sellele, et 2014. aasta hääletust peeti põlvkonna otsuseks, väidab Sturgeon, et seoses Suurbritannia lahkumisega Euroopa ühisturult ja tolliliidust on olukord muutunud.

«Nüüd me seisame oma tahte vastaselt silmitsi karmi Brexitiga, seda kõige halvemal ajal keset pandeemiat ja majanduslangust,» ütles ta laupäeval. «Liiga kaua on järjestikused ÜK valitsused Šotimaad vales suunas viinud ja Brexit on selle kulminatsioon.»

«Pole siis ime, et paljudel Šotimaa inimestel on sellest kõrini,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles