Alžeeria ekspresidendi vend vabastati vandenõusüüdistusest

BNS
Copy
Abdelaziz Bouteflika
Abdelaziz Bouteflika Foto: ZOHRA BENSEMRA/REUTERS/Scanpix Baltics

Alžeeria sõjaväekohus vabastas laupäeval pärast kohtuotsuse läbivaatamist riigi endise mõjuvõimsa presidendi Abdelaziz Bouteflika venna Saïd Bouteflika vandenõusüüdistusest, teatas kohalik uudisteagentuur APS.

Kunagist presidendi abi peeti pärast riigipea tõsist terviseriket 2013. aastal riigi tõeliseks valitsejaks.

2019. aasta mais peeti ta kinni, kuu pärast seda kui Bouteflika pärast tema viiendaks ametiajaks kandideerimise vastu toimunud meeleavaldusi ametist tagasi astus.

Saidile ning kahele luureülemale ja ühele trotskistist poliitikule määrati 15-aastane vanglakaristus sõjaväe ja riigi vastase vandenõu eest ning veebruaris jättis sõjaväekohus otsuse jõusse.

Kuid novembris teatas ülemkohus, et vaatab edasikaebamisele saadetud otsuse üle.

«Pärast kaalumist tühistas kohus esialgse otsuse ja vabastas kõik kaebealused,» ütles APS-ile nende advokaat Khaled Berghel.

Õigeksmõistmisest hoolimata jäi Bouteflika vahi alla ning viiakse teise vanglasse üle, sest ta ootab kohtuistungit oma venna valitsemisajal toimunud väidetava korruptsiooni tõttu, teatas kohtu töötaja.

Bouteflikat ja veel kolme isikut süüdistatakse 2019. aasta märtsis toimunud kohtumises, kus hauti koos sõjaväe kõrgema juhtkonnaga plaani, kuidas sundida Abdelaziz Bouteflikat tagasi astuma.

Saïd Bouteflika soovis väidetavalt, et luureülemad vabastaksid ametist toonase sõjaväejuhi, kindral Ahmed Gaid Salahi.

Samas asjas esitati süüdistus ka kindral Mohamed Lamine Medienele, hüüdnimega Toufik, kes juhtis 25 aastat järjest mõjuvõimsat luure- ja julgeolekuosakonda.

Lisaks olid kohtu all ka Louisa Hanoune, kes töötas varem tööpartei peasekretärina ning kindral Athmane Tartag.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles