Pariisis maeti moelegend Pierre Cardin

Copy
Pierre Cardin.
Pierre Cardin. Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS

Prantsusmaal maeti laupäeval varem sel nädalal 98 aasta vanuses surnud legendaarne moelooja Pierre Cardin; privaatne tseremoonia leidis aset Pariisi Montmartre'i kalmistul. 

Vastavalt tema enda soovile maeti Cardin mustas kirstus, mis oli kaunistatud tema disainitud mõõgaga, mille käepideme kujunduses oli kasutatud sõrmkübara, nõelasilma ja niidirulli motiivi, tera aga meenutas kääre. 

Oma futuristliku loomingu poolest tuntud Cardin kogus kuulsust sõjajärgses Euroopas ja muutis tema nime üleilmseks kaubamärgiks. 

Tema viimne puhkepaik on võlvkambris koos endise partneri ja elukaaslase Andre Oliveriga, kes suri 1993. aastal.

Rohelisest lõuendist varikatuse alla kogunesid Cardini ära saatma tema perekond ja sõbrad.

Cardin sündis 1922. aastal Põhja-Itaalias Veneetsia lähedal väga vaeses perekonnas, mis emigreerus Prantsusmaale, kui Pierre oli alles laps. Moeloojaks sai ta just seal. 

Cardin kasvas üles Saint-Étienne'i tööstuslinnas ja 17-aastaselt sai temast Vichys rätsepaõpilane. Ta pühendus eeskätt naisterõivastele.

Pariisi kolinud, lõi ta kostüümid Jean Cocteau 1947. aasta filmile «La Belle et la Bête» («Kaunitar ja koletis»).

Seejärel töötas ta lühikest aega Christian Dioriga, kuid juba 1950. aastaks oli tal oma moebränd. 

Cardini hakati pidama uuenduslikuks moeloojaks, kes tuli 1954. aastal välja nüüdseks legendaarseks saanud mullikleidiga.

Ta rajas uue suuna ka kommertsmoes, luues valmisriietekollektsiooni Pariisi Printemps'i kaubamajale.

Cardini 1964. aasta «kosmoseajastu» kollektsioonist sai moeajaloo tähtis verstapost.

Tema moeimpeerium kinnitas kanda ka Jaapanis, 1978. aastal sõlmis ta tootmislepingu Nõukogude Liiduga ja 1979. aastast sai temast esimene Prantsuse disainer, kes kindlustas sidemed Hiinaga.

Cardin oli ka esimene, kelle moesõu korraldati 1991. aastal Moskva Punasel väljakul. Seda kogunes vaatama 200 000 inimest.

Sel sajandil hakkas tema brändi hiilgus tuhmuma ja 2011. aastal pani ta oma kaubamärgi müüki, kuid keegi ei tahtnud seda osta.

 Jaanuari lõpus peetakse Pariisis tema auks mälestusteenistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles