Tosin senaatorit tahab Bideni ametissevannutamist tõkestada (54)

Copy
Joe Biden.
Joe Biden. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters

USA vabariiklastest senaatorite grupp teatas laupäeval, et ei hääleta järgmisel nädalal valitud presidendi Joe Bideni ametisse nimetamiseks.

Algatus, mida veab Ted Cruz, läheb vastuollu kümnete kohtuotsustega ja ametlike uurimistega, mis suuremaid probleeme presidendivalimistel ei tuvastanud. 

Vabariiklaste avaldus, mille allkirjastas Cruz ja veel kuus praegust ja neli tulevast senaatorit, väidab, et pettusesüüdistuste hulk on suurem kui ühelgi teistel valimistel nende eluajal. 

Kui USA kongress kolmapäeval koguneb, et Bideni võit heaks kiita, nõuab senaatorite grupp erikomisjoni moodustamist, mis viiks läbi kümnepäevase auditi valimistulemuste suhtes. 

Avalduse järgi koguneksid seejärel paari osariigi seadusandjad eriistungitele, kus vaadatakse oma valimistulemused üle. 

Varem teatas Missouri senaator Josh Hawley kavatsusest kolmapäeval Bideni kinnitamist vaidlustada. 

Esindajatekojas kavatseb vabariiklasest Louie Gohmert ning veel sada vabariiklasest seadusandjat Bideni ametisse nimetamist tõkestada.

Senati vabariiklaste liider Mitch McConnell on ärgitanud oma erakonnakaaslasi Bideni presidendiametisse asumist kinnitama. «Valijameeste kogu on kõnelenud,» ütles ta. 

Ka teised vabariiklastest senaatorid on algatuse vastu astunud, näiteks Pat Toomey Pennsylvaniast.

«Demokraatliku vabariigi põhiline, määratlev omadus on rahva õigus ise valida oma juhid,» säutsus ta Twitteris. «Senaatorite Hawley, Cruzi ja teiste jõupingutused 2020. aasta presidendivalimiste tulemuste tühistamiseks kõikuvates osariikides nagu Pennsylvania õõnestavad seda õigust.»

Toomey lisas, et toetas president Trumpi tagasivalimist, kuid kaitseb kolmapäeval USA valitsemisvormi ja astub vastu katsele valijate tahe vaidlustada.

Utah senaator Mitt Romney nimetas oma kolleegide põhjendusi «nonsensiks».

Seevastu asepresident Mike Pence on vaidlustajaid toetanud. «Asepresident Pence toetab miljonite ameeriklaste muret pettuse ja rikkumiste pärast viimastel valimistel,» kinnitas tema personaliülem Marc Short USA meediale.

Valijameeste kogu kinnitas Bideni 3. novembri presidendivalimiste võitjaks 306 häälega Trumpi 232 vastu. 

Protestimeelsetest vabariiklastest on Cruzi peetud tõenäoliseks 2024. aasta presidendikandidaadiks. Väidetavalt positsioneerivad end selle nimel ka Hawley ja Pence.

Kommentaarid (54)
Copy
Tagasi üles