USA endised kaitseministrid hoiatasid Trumpi (2)

Copy
USA endine kaitseminister ja asepresident Dick Cheney.
USA endine kaitseminister ja asepresident Dick Cheney. Foto: AFP/SCANPIX

Kõik USA elusolevad endised kaitseministrid hoiatasid ühispöördumises sõjaväe kaasamise eest valimispettuse väidete uurimisse, rõhutades, et see viiks riigi «ohtlikule, ebaseaduslikule ja põhiseadusvastasele alale». 

Kümme endist vabariiklasest ja demokraadist kaitseministrit allkirjastas ajalehes The Washington  Post ilmunud arvamusartikli, mis seab kaude kahtluse alla president Donald Trumpi valmisoleku täita oma põhiseaduslikku kohust ja loovutada 20. jaanuaril võim.

Pärast 3. novembri presidendivalimisi, häälte ülelugemist mõnes osariigis ja edutuid kohtuasju on tulemus selge, kirjutasid endised ministrid. 

«Aeg valimistulemuste kahtluse alla seadmiseks on möödas,» rõhutasid endised Pentagoni juhid, hoiatades sõjaväe kasutamise eest valimistulemuste muutmiseks. 

«Katsed kaasata Ühendriikide relvajõude valimisvaidluste lahendamiseks viiks meid ohtlikule, ebaseaduslikule ja põhiseadusvastasele alale. Tsiviil- ja sõjaväeametnikud, kes säärasteks meetmeteks korraldusi annavad või neid ellu viivad, võetakse vastutusele.»

Kõrged sõjaväelased, nende seas USA staabiülemate ühendkomitee esimees kindral Mark Milley on viimastel nädalatel avalikult öelnud, et sõjaväel ei ole mingit rolli USA valimistulemuste otsustamises ning sõjaväelased on ustavad riigi põhiseadusele, mitte üksikule liidrile või parteile.

Endised kaitseministrid kutsusid ka sujuvale üleminekule kaitseministeeriumis enne Joe Bideni presidendiks saamist 20. jaanuaril.  Biden on varem kurtnud, et Trumpi määratud Pentagoni ametnikud on pidurdanud üleminekuprotsessi.

Arvamusartiklile kirjutasid alla endised USA kaitseministrid Dick Cheney, William Perry, Donald Rumsfeld, William Cohen, Robert Gates, Leon Panetta, Chuck Hagel, Ash Carter ning ka Trumpi-aegsed Pentagoni ülemad James Mattis ja Mark Esper.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles