USA nimetas Iraani uraanirikastamist tuumašantaažiks

Copy
Fordo tuumarajatises.
Fordo tuumarajatises. Foto: HO HANDOUT/EPA

USA presidendi Donald Trumpi administratsioon nimetas esmaspäeval uudiseid Iraani uraanirikastamise kohta tuumašantaažiks.

«Iraani teade uraani 20 protsendini rikastamise kohta on selge katse hoogustada veelgi oma väljapressimiskampaaniat, mis siiani on jätkuvalt ebaõnnestunud,» ütles USA välisministeeriumi eestkõneleja.

ÜRO tuumajärelevalveagentuur kinnitas esmaspäeval, et Iraan alustas uraani 20 protsendini rikastamist, mis tähistab uut sammu 2015. tuumaleppega võetud kohustustest lahtiütlemisel.

«Iraan alustas täna juba 4,1 protsendini rikastatud uraani U-235 viimist kuude tsentrifuugi Fordo rikastamisrajatises, et rikastada see edasi 20 protsendini,» kinnitas Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) avalduses. 

Iraani otsus alustada uraani rikastamist 20 protsendini tõendab, et islamivabariik soovib vastupidise kinnitamisest hoolimata omandada tuumarelva, ütles esmaspäeval Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.

Euroopa Liit hoiatas esmaspäeval, et Iraani alustatud uraani rikastamine 20 protsendini tähendab Teherani «märkimisväärset eemaldumist» 2015. aasta tuumaleppega võetud kohustustest.

Euroopa Liidu kõneisik Peter Stano ütles, et ühendus ootab ära ÜRO Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) juhi briifingu ja otsustab seejärel järgnevad sammud.

Iraani valitsuse kõneisik ütles esmaspäeval, et president Hassan Rouhani andis korralduse alustada Fordo tuumarajatises uraani rikastamist 20 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles