Mehhiko pakub Assange'ile poliitilist varjupaika

Copy
Meeleavaldus Mexicos Julian Assange´i toetuseks.
Meeleavaldus Mexicos Julian Assange´i toetuseks. Foto: LUIS CORTES/REUTERS

Mehhiko teatas esmaspäeval, et pakub poliitilist varjupaika WikiLeaksi asutajale Julian Assange'ile, kelle väljaandmise Ühendriikidele Suurbritannia kohus blokeeris.

«Ma palun välisministril korraldada vajalikud protseduurid taotlemaks, et Ühendkuningriigi valitsus vabastaks härra Assange'i ja et Mehhiko pakuks talle poliitilist varjupaika,» ütles president Andrés Manuel López Obrador ajakirjanikele.

Washington süüdistab Assange'i spionaažis.

Briti ringkonnakohtunik Vanessa Baraitser viitas oma esmaspäevases otsuses Assange'i vaimsele tervisele ja märkis, et ta võib sooritada Ühendriikidele väljaandmise korral enesetapu.

USA valitsus teatas, et kaebab kohtuotsuse edasi. USA justiitsministeerium teatas hiljem, et on äärmiselt pettunud Briti kohtuniku otsuses spionaažis süüdistatud Assange'i Ühendriikidele kohtupidamiseks mitte välja anda. 

«Me oleme äärmiselt pettunud kohtu otsuses, aga me oleme uhked selle üle, et USA-s valitseb iga tõstatatud küsimuse puhul seadus,» kinnitas ministeerium, vastates viitamisi Assange'i väitele, et tema kasutas õigust sõnavabadusele ning USA plaanib poliitilist kättemaksu. 

Ministeerium kinnitab, et jõupingutused Assange'i väljaandmiseks jätkuvad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles