Georgia osariigis hääletatakse senativalimistel

Copy
Konservatiivide toetajad Daltonis.
Konservatiivide toetajad Daltonis. Foto: ERIK S. LESSER/EPA

Georgia osariigis hääletatakse teisipäeval olulistel valimistel, kus selgub, milline erakond saab järgmiseks kaheks aastaks senatis enamuse, teatasid USA meedia ja võimuesindajad.

5. jaanuari valimistel kandideerivad teises voorus kahele senatikohale vabariiklaste nimel senaatorid David Perdue ja Kelly Loeffler ning neile esitavad väljakutse demokraadid Jon Ossoff ja Raphael Warnock.

Demokraadid peavad võitma mõlemad jõukatsumised, kui tahavad senatis enamust.

Presidendivalimistele järgnenud kuude jooksul on Georgia elanikud üle ujutatud raadio- ja telereklaamide, meilide, telefonikõnede, tekstisõnumite ja isegi käsitsi kirjutatud sõnumitega, mida saadavad neile teiste osariikide elanikud, kes ärgitavad valima minema.

Teise vooru eelhääletusel osalus on seni vaid 20 protsenti madalam, kui oli üldvalimistel samal ajal. Eelhääletust jälgivate ekspertide sõnul osalevad aktiivselt just afroameeriklased, mis on hea märk demokraatide jaoks. 

Valimiste teine voor Georgias otsustab, kas senat läheb demokraatide või vabariiklaste kontrolli alla. Samal ajal ei ole Georgias juba 20 aastat demokraati senaatoriks valitud. Senatis ülekaalu saavutamiseks peaksid demokraadid võitma mõlemad Georgia senaatorikohad.

Demokraatidel on juba enamus esindajatekojas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles