Saudi Araabia ja Katari juhid leppisid sülelusega

Copy
Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman tervitamas Katari emiiri šeik Tamim bin Hamas bin Khalifa Al-Thani (keskel).
Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman tervitamas Katari emiiri šeik Tamim bin Hamas bin Khalifa Al-Thani (keskel). Foto: BANDAR ALJALOUD/SAUDI ROYAL COURT HANDOUT/EPA/Scanpix

Katari valitsev emiir maandus täna Saudi Araabias ning võeti vastu kroonprints Mohammed bin Salmani sülelusega pärast eilset avaldust, et Pärsia lahe riigid lõpetavad kolm aastat kestnud embargo Katari suhtes. 

Pärsia lahe riigid allkirjastasid Al-Ula kõrbelinnas piirkondliku solidaarsuse ja stabiilsuse kokkuleppe. Eile öösel hakkas Saudi Araabia taas lubama reisjatel ja kaupadel Katari maapiiri ületada. Lisaks saudidele kavatsevad Katari isoatsiooni lõpetada Araabia Ühendemiraadid, Bahrein ja Egiptus. Kokkuleppe teksti pole veel avaldatud.

Piiride avamine on esimene samm lõpetamaks kriisi, mis on lahutanud araabia riigid ning pannud proovile USA diplomaatia. Nelik süüdistas Katari terrorirühmituste toetamises, Iraaniga liiga lähedaste suhete hoidmises ning tahtmatuses panna kinni Al Jazeera telekanalit, mille valimisolek lubada eetrisse araabia riike kritiseerivaid ja islamistlikke seisukohti on saudidele vastumeelt. Katari valitsus lükkas kõik nõudmised tagasi, eitades terroristide toetamist ning põhjendades, et Iraan on naaberiigina neile oluline kaubanduspartner. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles