Demokraadid on võtmas mõlemat kohta Georgia senativalimistel (26)

BNS
Copy
Raphael Warnock
Raphael Warnock Foto: Reuters/ScanPix

Demokraat Raphael Warnock edestas ühel võtmetähtsusega senati järelvalimistest Georgia osariigis vabariiklast Kelly Loefflerit, prognoosisid kolmapäeval suuremad USA meediakanalid.

Pärast 98 protsendi häälte kokkulugemist toetab Warnockit ametlikel andmetel 50,5 ja Loefflerit 49,5 protsenti valijaist. 

51-aastase mustanahalise pastori võitu on muu hulgas kinnitanud CBS, NBC, CNN ja Associated Press. 

Loeffler ei tunnista veel kaotust, vaid rõhutab, et üle tuleb lugeda iga hääl.

Teises vastasseisus järelvalimistel kahele senatikohale Georgias on demokraadil Jon Ossofil 50,1 ja vabariiklasel David Perduele 49,9 protsenti häältest. 

Analüütikute sõnul on Ossoffi võiduvõimalused head, sest hääled on tulemata veel demokraatide poole kalduvatest piirkondadest nagu Atlanta.

Senati üle kontrolli saavutamiseks peavad demokraadid võitma mõlemad valimised. Kui Perdue peaks võitma, jääb senat vabariiklastele.

«Georgia, ma olen uhke usalduse üle, mida te mulle olete osutanud,» lausus Warnock teleesinemises kohe pärast südaööd. «Ja ma luban teile, et ma lähen senatisse töötama kogu Geogia nimel.»

Georgia osariigis ei ole juba 20 aastat demokraate senaatoriks valitud.

Warnocki võit, mida prognoosivad mitmed USA uudistevõrgud, oleks Ühendriikide uueks presidediks valitud demokraadi Joe Bideni jaoks suur samm senatis ülekaalu saavutamise suunas.

Kui vabariiklased peaksid kaotama ka teise koha, oleks see Donald Trumpile valus hoop vaid mõni tund enne kongressi mõlema koja ühisistungit, kus peaks kinnitatama Bideni võit valimiskogu hääletusel. 

Mitu vabariiklast on andnud märku kavatsusest kinnitushääletust takistada, aga nende hulk ei ole protsessi nurjamiseks ilmselt piisav.

Warnock oleks võidu korral kolmas afroameriklane, kes valitakse senatisse Lõunast. Tema vastane Kelly Loeffler, 50-aastane ärinaine, on olnud senaator alates 2019. aasta detsembrist.

Demokraatide võit senativalimistel oleks vabariiklastele ränk hoop, sest Georgia osariik on olnud nende kindel kants. Olukord muutus aga Bideni ehmatava võiduga 3. novembri presidendivalimistel.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles