George W. Bush osaleb Bideni ametisseastumise tseremoonial

Copy
USA ekspresident George W. Bush.
USA ekspresident George W. Bush. Foto: AFP/SCANPIX

USA vabariiklasest ekspresident George W. Bush osaleb 20. jaanuaril Washingtonis demokraatide Joe Bideni ja Kamala Harrise ametisseastumise tseremoonial, teatas teisipäeval tema kantseleiülem.

«President ja proua Bush ootavad naasmist Kapitooliumile president Bideni ja asepresident Harrise ametissevannutamisele,» säutsus Freddy Ford Twitteris.

«Võimu rahumeelse ülemineku tunnistajaks olemine on meie demokraatia tunnus, mis kunagi ei vanane,» lisas ta ilmse torkena president Donald Trumpile, kes on seni keeldunud akstepteerimast oma valimiskaotust ega ole veel öelnud, kas ta kavatseb osaleda Bideni inauguratsioonil.

Tegemist on kaheksanda ametissevannutamistseremooniaga, millest Bushid osa võtavad, märkis Ford. 

Ainsa elusoleva vabariiklasest ekspresidendi avaldus tuleb ajal, mil USA-s valitsevad suured poliitilised pinged seoses Trumpi meeleheitlike ponnistustega oma valimiskaotus ümber pöörata. 

Kolmapäeval juhatab asepresident Mike Pence kongressi mõlema koja ühisistungit, kus peaks kinnitatama Bideni võit valimiskogu hääletusel. 

Trump, kes kavatseb osaleda meeleavaldusel valimistulemuste kinnitamise vastu, ärgitas Pence'i valijameeste hääletust tagasi lükkama, milleks asepresidendil pole aga seaduslikke volitusi.

Bush helistas Bidenile 8. novembril, et talle õnne soovida. 

Tollal ütles ta, et Biden on «hea mees, kes võitis võimaluse juhtida ja ühendada meie riiki». 

Ekspresident nimetas valimisi õiglasteks ja valimistulemusi selgeks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles