Šoti patrull pidas Brexitile viidates kinni Iiri traaleri

Copy
Iiri kalapaat piirilinnas Warrenpointis. Foto on illustreeriv.
Iiri kalapaat piirilinnas Warrenpointis. Foto on illustreeriv. Foto: AFP/SCANPIX

Šoti patrullalus pidas Brexitile viidates kinni Atlandi ookeani põhjaosas kalastanud Iiri traaleri, teatas Iiri meedia.

Riiklik ringhääling RTE ütles teisipäeva õhtul, et traallaev Northern Celt peatati esmaspäeval ja Šoti merepatrull tuli pardale.

Traaler valmistus Šoti ja Iiri rannikust umbes 400 kilomeetrit loodesse jääva vaidlusaluse Rockalli kaljusaare lähistel võrke sisse laskma.

Laeva kaptenile öeldi, et Brexiti tõttu ei tohi ta enam Rockallist 12 meremiili raadiuses kala püüda, vahendas RTL.

Suurbritannia lahkus Euroopa Liidust juba 2020. aasta jaanuaris, kuid 31. detsembrii jäid kehtima EL-i reeglid. Jõululaupäeval jõudsid pooled kokkuleppele edasistes kaubandussuhetes, mis hõlmab ka kalapüüki Briti vetes.

EL-i loobuvad järgmise viie ja poole aasta jooksul järk-järgult 25 protsendist oma senistest kvootidest, seejärel otsustatakse nende kalastusõigused Briti vetes igal aastal läbirääkimistega.

Kui britid EL-i kalurite juurdepääsu või väljapüütava kala kogust vähendavad, võib EL vastata tolliga Briti kalatoodetele või muudele kaupadele.

RTE andmeil võttis Šoti patrullaev Jura Rockalli juures koha sisse 1. jaanuaril, kohe kui Suurbritannia oli Euroopa ühisturust ja tolliliidust lahkunud.

Suurbritannia kuulutas Rockalli 1955. aastal oma territooriumi osaks, aga Iirimaa ei ole seda kunagi tunnustanud.

Saar ise on vaid 30 meetrit pikk ja 20 meetrit lai ning asustamata, kuid selle ümbrus on kalarikas ja arvatakse, et merepõhjas leiduvad gaasi- ja naftavarud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles