Ekspert: geopoliitilised pinged süvendavad koroonakriisi

Copy
Silt "Peata koroonaviiruse levik - kaitse ennast ja teisi oma ümber" Londonis.
Silt "Peata koroonaviiruse levik - kaitse ennast ja teisi oma ümber" Londonis. Foto: Zumapress/Scanpix

Enne koroonapandeemia puhkemist tekkinud gepoliitilised pinged avaldasid mõju rahvusvahelisele reageerimisele ja süvendasid oluliselt kriisi, ütles mainekas poliitikateadlane ja tervishoiuekspert Ilona Kickbusch AFP-le.

Koroonaviiruse väljailmumisest möödununud aasta jooksul on surnud üle 1,8 miljoni inimese ja nakkus on tuvastatud ligi 86 miljonil.

See ei oleks pruukinud nii halvasti minna, ütles Genfis paikneva Ülemaailmse Tervisekeskuse (GHC) asutaja ja direktor Kickbusch.

«Geopoliitika viis maailma sellisesse olukorda.»

Ka varasemad üleilmsed tervisekriisid on aset leidnud tugevate geopoliitiliste pingete ajal, aga viimastel kümnenditel on riikidel õnnestunud erimeelsused kõrvale jätta ka epideemiate vastu ühiselt võidelda, ütles Kickbusch.

Nii suutis maailm külma sõja kõrgajal likvideerida rõuged, tõi ta näiteks.

Isegi SARS-i puhul, mis ilmus välja Hiinas ning vallandas paanika 2002.-2003. aastal, reageeris maailm koostöö ja läbipaistvuse suurendamisega.

Toona tunnistas Peking vigu, reorganiseeris tervishoiuministeeriumi ja asutas haiguste kontrolli keskuse. Teised riigid mõjutasid Hiinat suuremale koostööle.

«SARS viis Hiina arusaamisele, et nad peavad olema palju enam ülemaailmsesse süsteemi intergeeritud,» ütles Kickbusch. «See oli avanemise periood.»

Covid-19 pandeemiaga läks teisiti, nüüd valitseb kõikjal suletus, tõdes ta.

Geopoliitilised pinged tekkistid juba enne tervisekriisi ja mõjutasid ülemaailmset vastust sellele, ütles Kickbusch ja osutas USA-Hiina kaubandussõjale, mis tõi kaasa vastastikused süüdistused.

Selle tulemusena sulges Hiina end täielikult ja «USA tegi, mida ta tegi» – lõpuks kannatasid kõik.

Üheks tagajärjeks on ka see, et maailmal ei ole selgust Covid-19 loomses allikas.

Viiruse päritolu üle käivad vaidlused, süüdistatakse üksteist, maailm teeb oletusi ja Peking segab vett, püüdes oma viirusenarratiivi kontrolli all hoida.

Rahvusvaheline ekspertide rühm loodab lõpuks suunduda Hiina viiruse päritolu uurima, kuid vaatlejad kardavad, et jälg võib olla juba jahtnud, sest viiruse väljailmumisest on möödas üle aasta.

«Minu arvates on viiruse päritolu leidmine äärmiselt raske, sest nii palju aega on möödas,» ütles Kickbusch.

Ta loodab aga, et kui viiruse päritolu jääbki saladuseks, suudetakse siiski päevavalgele tuua toonased otsused, mis kogu maailma saatust mõjutasid. Samuti annab missioon võimaluse näidata, et ülemaailmne tervishoid tuleb geopoliitikast lahkutada.

«Me peame kulutama 2021. aasta sellele, et ülemaailmne tervishoid taas rööbastesse saada, vastasel juhul seisame silmitsi väga tõsiste probleemidega,» rõhutas Kickbusch.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles