BLOGI, FOTOD JA VIDEO Joe Biden kinnitati Ameerika Ühendriikide 46. presidendiks (139)

Copy

USA presidendi Donald Trumpi poolehoidjad jooksid kolmapäeval tormi kongressi ühisistungile, kuhu mõlemad kojad olid kogunenud demokraat Joe Bideni valimisvõitu kinnitama. Trump oli eelnevalt Valge Maja juures oma toetajate meeleavaldusel esinedes öelnud, et ei tunnista kunagi kaotust presidendivalimistel.  «Me ei anna kunagi alla. Me ei tunnista kunagi kaotust,» ütles Trump juubeldavale rahvahulgale. «Me peatame selle varguse.» Sellest olenemata kinnitati peale mässu ametlikult Joe Biden Ameerika Ühendriikide 46. presidendiks.

Öised sündmused Kapitooliumis

Eile öösel toimusid Washingtonis Kapitooliumi vahetus läheduses Trumpi poolehoidjate meeleavaldused, kus nõuti Trumpi presidentuuri jätkamist.

Meeleavalduselt Kapitooliumi poole marssinud presidendi toetajad lõhkusid tõkked kongressihoone ees ja murdsid sellesse sisse. USA esindajatekoda ja senat peatasid töö ning politsei asus inimesi evakueerima. Rahvaesindajatele anti politseinike poolt käsk gaasimaske kanda, sest meeleavaldajate ohjeldamiseks kasutati pisargaasi.

Varsti kõlasid ka lasud, mõni aeg hiljem veeti hoonest välja esimene hukkunu. Mitmed nõudsid senaatorite nägemist, ühtlasi piirati ümber vabariiklasest senaator Mitch McConnelli kabinet. 

Hoonest evakueeriti kõik rahvaesindajad ja senaatorid, teiste seas ka asepresident Mike Pence.

Kohaliku meedia andmetel hukkus neli inimest. Ühe naise lasi politsei maha Kapitooliumil, lisaks on kolm inimest surnud muudel põhjustel kongressihoone ümbruses. Täpsemaid teateid teiste surmade põhjuste kohta ei ole, kuid need ei ole politsei sõnul seotud vägivallaga, vaid nende terviserikkega. 

Varem teatati, et üks hoone seintel roninud 24-aastane mees on pärast kümne meetri kõrguselt kukkumist kriitilises seisundis.

Washingtoni politseiülem Robert Contee andmeil peeti eile kinni 52 inimest, neist 26 Kapitooliumi alal. Neid kahtlustatakse liikumiskeelu rikkumises, ebaseaduslikus sisenemises ja relvadega seotud süütegudes. 

Vigastada sai 14 politseinikku, neist üks tõsiselt, kui ta kisti rahvahulka, kus teda rünnati. 

Contee sõnul leiti Kapitooliumi lähedal kaks torupommi, üks Demokraatliku, teine Vabariikliku Partei kontorites. Mõlemad pommid tehti kahjutuks.

Washingtoni meer Muriel Bowser kuulutas välja ülelinnalise liikumiskeelu. Liikumiskeeld jõustus kell 18 kohaliku aja järgi ja kestab kella 6-ni hommikul.

Foto: JIM BOURG/REUTERS/Scanpix Baltics

Washingtonis ja selle naaberosariikides mobiliseeriti Trumpi põiklemise kiuste rahvuskaart. Pentagoni pressiesindaja sõnul aeti kogu 1100-liikmeline Washington DC rahvuskaart jalule, et toetada föderaalseid korrakaitsejõude. Naaberosariigid Virginia ja Maryland teatasid samuti oma rahvuskaardiüksuste ja politseinike appi saatmisest. 

Pärast südaööd (Eesti aja järgi) püüdis Trump mässajad koduteele suunata. «Me ei taha, et keegi liiga saaks,» ütles ta. «Minge koju, me armastame teid, te olete väga erilised,» lisas Trump. Üks meeleavaldajatest edastas Trumpi soovi teisteni läbi ruupori, mille peale inimmass sellele halvakspanevalt reageeris, kirjutas Washington Post.

Foto: SAUL LOEB/AFP/Scanpix Baltics

Esmased reaktsioonid 

USA seadusandjad mõistsid hukka «riigipöördekatse» valitsuse vastu. «Ühendriikide president õhutab riigipööret. Meid see ei hirmuta. Meid ei heidutata,» teatas demokraatide esindaja Karen Bass.

Rahvaesindaja Val Demings mõistis sissetungi samuti hukka käimasoleva riigipöördena. «Rahvajõuk jookseb tormi USA Kapitooliumile, et ümber pöörata valimised. Käimas on riigipööre,» kirjutas Twitteris kongresmen Val Demings.

Rahvasaadik Elaine Luria ütles ajakirjanikele, et pidi evakueeruma pärast teadet võimaliku torupommi kohta. «Ma ei tunne meie riiki täna ära ja seda anarhiat toetanud kongressi liikmed ei vääri oma rahva esindamist,» sõnas ta.

«See on anarhia. See on riigipöördekatse. Ja see toimub Ameerikas seadusetute seadusandjate tõttu,» lisas teine kongresmen Seth Moulton. 

Senati vabariiklasest juht Mitch McConnell hoiatas eile, et Joe Bideni presidendivõidu lõpliku kinnitamise takistamine võib viia USA demokraatia surmaspiraali.

«Kui need valimised tühistataks pelgalt kaotajate väidetele tuginedes, siis satub meie demokraatia surmaspiraali - me ei näe enam kunagi, et kogu rahvas valimistulemused uuesti vastu võtaks,» rääkis McConnell.

«Valijad, kohtud ja osariigid on kõik rääkinud. Kui me nende eelistused tühistame, siis kahjustab see meie vabariiki igavesti,» ütles McConnell.

«Vabariikliku partei mõned elemendid usuvad, et nende poliitiline elujõud sõltub riigipöördekatse toetamisest,» märkis senaator Chuck Schumer.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg nimetas Washingtonis toimuvat šokeerivaks: «Demokraatlike valimiste tulemusi tuleb austada,» ütles Stoltenberg viidates presidendivalimistele, kus Biden Trumpi alistas.

Rünnaku mõistis hukka ka Euroopa Liit. «Maailma silmis näib Ameerika demokraatia täna õhtul olevat piiramisrõngas,» ütles Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell. «See on ennenägematu rünnak USA demokraatiale, selle institutsioonidele ja õigusriigile. Ühendriikide 3. novembri valimistulemusi tuleb täielikult austada,» lisas Borrell.

Lisaks Euroopa Liidule võtsid mässu teemal sõna ka Prantsusmaa ja Ühendkuningriik, viidates, et toimuv on selge oht demokraatiale. 

Kongressi ühisistung

Asepresident Mike Pence avas eilse kongressi ühisistungi, et kinnitada demokraat Joe Bideni võit presidendivalimistel, kuid vabariiklased esitasid kiiresti vastulause, mis seiskas protsessi.

Trump oli kongressi ühisistungile eelneval meeleavaldusel korranud oma alusetuid võltsimissüüdistusi ja öelnud, et oleks «väga pettunud», kui Pence valimistulemuse kinnitamisele vastu ei seisaks.  

«Kui Mike Pence käitub õigesti, siis me võidame valimised,» ütles Trump toetajatele Valges Maja ees. «Tal on täielik õigus seda teha. Mike Pence peab meie jaoks seda tegema, kui ta seda ei tee, on see kurb päev meie riigi jaoks.»

Pence kinnitas presidenti trotsides, et ei kavatse peatada Bideni võidu kinnitamist kongressis. 

Trump mõistis hukka ka «nõrgad» vabariiklased, kes lähevad valimistulemuste kinnitamisega kaasa, ja ähvardas neid probleemidega tulevastel valimistel.

Kaose levides kutsus Trump sotsiaalmeedias toetajaid üles rahumeelselt meelt avaldama. «Palun toetage meie Kapitooliumi politseid ja korrakaitsjaid,» ütles Trump suhtlusvõrgustikus Twitter umber tund pärast seda, kui tema toetajad tungisid USA kongressis läbi turvatõkete. «Nad on tõepoolest meie riigi poolel. Jääge rahulikuks!» manitses Trump.

Istung jätkus kohaliku aja järgi pärast kella kaheksat õhtul pärast seda kui esindajatekoja ja senati ruumid said koristatud ja turvalisus tagatud.

Kommentaarid (139)
Copy
Tagasi üles