USA president kutsus oma toetajaid üles rahumeelselt meelt avaldama

Copy
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Mandel Ngan/AFP/Scanpix

Kuigi USA meedia levitab sõna, et president Donald Trump ergutas oma toetajaskonda kapitooliumi ette marssima, et valijameeste tööd mõjutada, kutsus ta pärast oma toetajate sissemurdmist hoonesse neid rahumeelselt meelt avaldama.

«Palun toetage meie kapitooliumipolitseid ja korrakaitsjaid,» ütles Trump suhtlusvõrgustikus Twitter umbes tund pärast seda, kui tema toetajad tungisid USA kongressis läbi turvakordoni.

«Nad on tõepoolest meie riigi poolel. Jääge rahulikuks!» manitses Trump.

Sama kirjutas sotsiaalmeedias ka tema tütar Ivanka Trump, kõnetades «Ameerika patrioote» meelt avaldama rahumeelselt, ent veidi hiljem kustutas ta oma sõnavõtu. 

Trumpi poolehoidjad jooksid kolmapäeval tormi kongressi ühisistungile, kuhu mõlemad kojad olid kogunenud demokraat Joe Bideni valimisvõitu kinnitama.

Presidendi viimane katse pöörata ümber oma valimiskaotus vallandas kaose ja süüdistused riigipöördekatses.

USA esindajatekoda ja senat peatasid kolmapäeval töö, kui meelt avaldavad president Donald Trumpi toetajad tungisid väljas läbi turvatõkete.

Politsei evakueeris samal ajal inimesi USA kongressi administratsioonihoonest. Politseinikud andsid rahvaesindajatele vahepeal käsu gaasimaske kanda, sest meeleavaldajate ohjeldamiseks kasutati pisargaasi.

Viimastel andmetel on kõik rahvaesindajad ja senaatorid hoonest evakueeritud. Telekanalid edastasid juba varem, et hoonest on teiste seas evakueeritud asepresident Mike Pence.

Washingtoni meer Muriel Bowser kuulutas välja ülelinnalise liikumiskeelu. Liikumiskeeld algab 18.00 kohaliku aja järgi ja kestab kella 6.00 hommikul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles