Mitu USA meediakanalit nõuab Trumpi viivitamatut tagandamist (9)

Copy
President Donald Trump.
President Donald Trump. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Mitu USA poliitikut ja meediakanalit nõuavad Trumpi viivitamatut tagandamist põhiseaduse 25. muudatuse alusel, edastas teiste seas ajaleht Washington Post.

Kuigi Trumpi ametiaeg saab läbi juba kahe nädala pärast, tuleks ajalehe hinnangul ta otsekohe tagandada, sest ta õhutas vägivaldseid rahvarahutusi, mille käigus tema toetajad tungisid kongressihoonesse.

«President ei saa jätkata ametis järgmise kahe nädala jooksul. Iga sekund, mil tal on presidendi kõikehõlmavad volitused, ohustab ta avalikku korda ja riiklikku julgeolekut,» hoiatati ajalehe juhtkirjas.

Põhiseaduse kohaselt saavad asepresident Mike Pence ja valitsuse teised ministrid presidendi ametist tagandada, kui riigipea ei saa enam oma kohustusi täita.

Ajalehe New York Times andmetel on päeva jooksul sama nõudnud mitmed tuntud poliitikud, kelle seas ka vabariiklased. Üheks võimaluseks oleks ka süüdistuse esitamine ametiseisundi kuritarvitamises.

Telekanali CNN allikate kohaselt on mõned Trumpi administratsiooni ministrid pidanud presidendi ametist tagandamiseks esialgseid arutelusid ja see on teada ka mõnele senaatorile. Siiski pole selge, kas ettevõtmist toetaks piisavalt ministreid.

Demokraadist rahvaesindaja Ilhan Omar kirjutas suhtlusvõrgustikus Twitter, et valmistab ette punkte süüdistuse esitamiseks.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles