USA poliitikavaatleja: olime tunnistajaks presidendi õhutatud riigipöördekatsele (4)

Kevin Holohan
, poliitikavaatleja
Copy
Donald Trumpi toetajad ründavad eile Washingtonis Kapitooliumi hoonet.
Donald Trumpi toetajad ründavad eile Washingtonis Kapitooliumi hoonet. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / Scanpix

Seda, et 6. jaanuar 2021 oli Ameerika Ühendriikidel sünge päev, pole võimalik kuidagi eitada. Kahtlemata vaatavad kõik need inimesed terves maailmas, kes suhtuvad lugupidamisega Ameerika ideaalidesse demokraatiast ja rahumeelsest võimuvahetustest, meid praegu kohkunult.

Kongressi esindajatekoda ja senat kogunesid harvaks ühisistungiks, et ametlikult kinnitada 2020. aasta valimiste tulemused. Nende kohtumise katkestas märatsev ja vihane mitme tuhande pealine Donald Trumpi toetajate jõuk, kes oli kindlameelselt otsustanud «peatada varguse» – nende viis kirjeldada plaani takistada Joe Bidenit saamast USA presidendiks.

Kogu maailma silme all rullus lahti hirmutav vaatepilt, kus julgeolekutöötajad tõstsid palgele relvad, uksed barrikadeeriti, Kongressi liikmed peitsid end pinkide taha ning mässajad luusisid Kapitooliumi hoone koridorides ja isegi rüüstasid seda. Asepresident Mike Pence evakueeriti lõpuks koos ülejäänud kongresmenidega.

Me polnud tunnistajaks millelegi vähemale kui riigipöördekatsele ning seda õhutas president ise. Nende sõnade kirjutamine on minu jaoks valus. Kuid selleks, ehitada üles seda, mis purustati eile, tuleb meil toimunut nimetada õige nimega.

Mõned vabariiklaste liidrid on mõistnud toimunu hukka, kuid teinud seda liiga hilja ja liiga tasaselt. Asjaolu, et me üldse jõudsime praegusesse olukorda, kinnitab, et vabariiklased aitasid luua koletist, mida nad ei suuda kuidagi kontrollida.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles