Business Insider: USA liitlased kahtlustavad Trumpi riigipöördekatses ning tema poolehoidjate õõnestustööd julgeolekujõududes (22)

Postimees
Copy
Politsei lasi pisargaasi Kapitooliumi juurde kogunenud Donald Trumpi toetajate sekka.
Politsei lasi pisargaasi Kapitooliumi juurde kogunenud Donald Trumpi toetajate sekka. Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS/Scanpix

Mitme Euroopa julgeolekueksperdi hinnangul on eilse mässu ajal Washingtoni Kapitooliumi turvamise eest vastutanud föderaalagentide seas president Trumpi vaikivaid poolehoidjaid ning asjatundjate hinnangul oli tegu Trumpi korraldatud riigipöördekatsega.

Business Insiderile avaldasid toimunu kohta oma arvamust Pariisi kesklinna turvalisuse eest vastutav politseiametnik ning kaks NATO riigi vastuluure töötajat. «Täna informeerin oma valitsust, et suure tõenäosusega üritas Donald Trump riiki pöörata,» rääkis üks neist.

Teine julgeolekuekspert kasutas Washingtonis aset leidnud sündmustest rääkides termineid, mis tavaliselt kuuleb arengumaade rahutuste kirjeldamisel. Ta kirjeldab, kuidas valimistel lüüa saanud Trump pöördub sõnavõtuga oma toetajate poole, nimetab oma parteikaaslasi reeturiteks ning kutsub üles vallutama tormijooksuga Kapitoolium, kus parajasti käib Joe Bideni valimisvõidu lõplik kinnitamine.

«Poolehoidjad, kellest paljud kannavad militaarset rõivastust ja lehvitavad revolutsioonilisi lippe, jooksevad seejärel hoonele tormi. Kuid võimul oleva presidendi kontrolli all olevad jõustruktuurid turvaala ei kehtesta ning mässajad saavad jagu ka viimasest politseiahelikust,» räägib ekspert.

«Siis pöördub president oma poolehoidjate poole, kes Kapitooliumi ründavad ning ütleb, et armastab neid, kuid ei poeta sõnagi, et ründajad peatuksid,» lisab ta.

Prantsuse politseiametnik, kes on Kapitooliumi turvasüsteemidega hästi kursis, peab võimalikuks, et keegi takistas täiendavate julgeolekujõudude saatmist Kapitooliumi kaitsele.

Prantslase sõnul on tavaline, et Kapitooliumi politsei koordineerib suurte meeleavalduste eel oma tegevust USA salateenistuse ning Washingtoni politseiga. Sageli on löögivalmis ka kaitseministeeriumile alluv rahvuskaart.

Sel kolmapäeval aga jäädi koordineerimisega hiljaks või polnud seda üldse. «On selge, et suurt osa edukalt töötavast plaanist ignoreeriti,» avaldab ta veendumust. 

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles