USA president lubas videopöördumises keskenduda võimuvahetusele (1)

Copy
Kaader USA presidendi Donald Trumpi pöördumisest.
Kaader USA presidendi Donald Trumpi pöördumisest. Foto: Donald J. Trump via Twitter/VIA REUTERS

USA president Donald Trump avaldas neljapäeval videopöördumise, milles lubas keskenduda sujuvale võimuvahetusele ja mõistis veel kord hukka päev varem lahvatanud vägivalla kongressihoones.

«Uus administratsioon astub ametisse 20. jaanuaril. Minu tähelepanu on nüüd suunatud sujuva ja korrapärase võimuvahetuse tagamisele. Praegune hetk nõuab leppimist ja koostöövaimu,» sõnas president.

Trump lubas samas, et kõik rahvarahutuste käigus seadust rikkunud inimesed peavad oma tegude eest vastutama.

«Kõikide ameeriklastega sarnaselt olin ka mina nördinud vägivalla, seadusetuse ja kaose pärast. USA on seaduse ja korra riik. Kapitooliumi sisse tunginud meeleavaldajad on häbistanud Ameerika demokraatia keskust,» rääkis Trump.

Presidendi kinnitusel andis ta kohe föderaalpolitseile ja rahvuskaardile käsu hoonet kaitsta, kui meeleavaldajad sinna tungisid.

USA meedias on avaldatud väiteid, mille kohaselt olevat Trump suhtunud vastumeelselt rahvuskaardi poole pöördumisse ja vastava käsu andis hoopis asepresident Mike Pence.

«Minu kampaania üritas valimistulemust vaidlustada kõiki seaduslikke kanaleid kasutades. Minu ainus eesmärk oli tagada hääletuse usaldusväärsus. Ma võitlesin Ameerika demokraatia kindlustamise nimel,» jätkas Trump.

Trump kutsus ühtlasi oma toetajaid üles nõustuma valimistulemuste ja võimuvahetusega.

«Teie presidendina teenimine on olnud mulle suur au. Kõigile oma toetajatele tahan ma öelda, et mõistan teie pettumust, kuid meie teekond alles algab,» lisas riigipea.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles