REPORTAAŽ ⟩ Pandeemia pole Stockholmis kaneelisaiakeste lõhna kaotanud (1)

Krister Kivi
, Stockholm
Copy
Silt ühes Stockholmi kaubanduskeskuses asuva poe sissepääsu juures annab teada, et kaupluses tohib korraga viibida kuni kümme inimest, ning palub külastajatel ühtlasi üksteise eest hoolt kanda. Uute Rootsis kehtivate koroonaviiruse tõkestamise reeglite järgi peab igale kliendile poes jaguma vähemalt kümme ruutmeetrit pinda. 
Silt ühes Stockholmi kaubanduskeskuses asuva poe sissepääsu juures annab teada, et kaupluses tohib korraga viibida kuni kümme inimest, ning palub külastajatel ühtlasi üksteise eest hoolt kanda. Uute Rootsis kehtivate koroonaviiruse tõkestamise reeglite järgi peab igale kliendile poes jaguma vähemalt kümme ruutmeetrit pinda. Foto: Claudio Bresciani/AFP/Scanpix

Eile, mil uus pandeemiaseadus Rootsis kehtima hakkas, langes Stockholmis lund. Miinustemperatuurid panid küll stockholmlasi kandma kindaid, salle ja mütse, kuid näomaske ei märganud tänavapildis oluliselt rohkem kui suve lõpus.

Pisut liiga lühikesed püksisääred ümber peenikeste jalgade plagisemas, tippis mööda lobjakast Sveavägenit umbes 80-aastane mees, jukerdas siis sihtkoha ees tükk aega oma vihmavarju sulgeda ning astus viimaks sisse õnnemängude ja tubakatoodete ärisse. Tundus, et selles kohas käimine oli talle tähtis rituaal: vanahärra võttis soni peast, silus hoolikalt väheseid valgeid juukseid ja tervitas siis juba eesootavaid sõpru.

Maski ei paistnud kandvat neist keegi ja näokate on ka uue pandeemiaseaduse valguses Rootsis jätkuvalt vaid soovituslik. Koroonaviiruse eest hoiatavad plakatid keskenduvad üldjuhul vaid käte pesemise, vahemaa hoidmise ja käisesse aevastamise propageerimisele.

Mingeid dramaatilisi muudatusi pandeemiaseaduse jõusse­astumine seega Rootsis kaasa ei ole toonud, vähemasti mitte otsekohe.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles