USA esindajatekoja demokraadid alustasid Trumpi tagandamise protsessi

Copy
Politseinik seismas Washingtonis USA Kapitooliumi ees.
Politseinik seismas Washingtonis USA Kapitooliumi ees. Foto: EPA / Scanpix

USA esindajatekoja demokraadid alustasid esmaspäeval protsessi president Donald Trumpi tagandamiseks juhul, kui asepresident Mike Pence ja valitsus riigipead ametist ei eemalda.

Demokraadid esitasid resolutsiooni, milles kutsutakse Pence'i rakendama põhiseaduse 25. parandust ja eemaldama Trump võimult.

Vabariiklased blokeerisid koheselt hääletuse resolutsiooni üle ja demokraadid esitasid taotluse Trumpi tagandamiseks «mässule õhutamise eest» seoses tema rolliga eelmisel kolmapäeval aset leidnud meeleavaldajate tungimises kongressihoonesse.

Tagandamisprotsessiks hakati samme astuma kohe pärast Trumpi toetajate tungimist Kapitooliumisse kolmapäeval, mille käigus hukkus viis inimest. 

Tagandamise tekstis pannakse vastutus rahutuste eest üheselt Trumpile. 

«Kõige sellega ohustas president Trump sügavalt Ühendriikide julgeolekut ja selle valitsuse institutsioone. Ta ähvardas demokraatliku süsteemi usaldusväärsust, sekkus rahumeelsesse võimuvahetusse ja seadis ohtu võrdselt tähtsa valitsusharu,» kirjutatakse süüdistuses.

Mitmed demokraadid, kuid ka vähemalt üks vabariiklasest seadusandja senaator Lisa Murkowski on ärgitanud Trumpi tagasi astuma, et vältida segast tagandamisprotseduuri oma viimasel nädalal presidendina. 

Trumpi sõnul ei tahtnud ta, et tema toetajad tungiksid Kapitooliumisse, kus toimus samal ajal ühisistung Joe Bideni valimisvõidu kinnitamiseks. 

Trumpi tagandamine vajaks esindajatekoja enamuse ning kahe kolmandiku suuruse enamuse toetust senatis. Esindajatekojas on enamus demokraatidel, kuid kahe kolmandiku saavutamine küllatki võrdselt jaotunud senatis võib osutuda keeruliseks.

Samas on mitmed vabariiklased väljendanud kolmapäevaste sündmuste suhtes vastumeelsust. 

USA esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi süüdistas esmaspäeval vabariiklasi Ameerika ohtu seadmises, kui nad blokeerisid katse Trump ametist kõrvaldada.

«Esindajatekoja vabariiklased lükkasid tagasi eelnõu Ameerika kaitsmiseks, lubades seeläbi presidendi arututel, ebastabiilsetel ja nõdrameelsetel mässu õhutamise katsetel jätkuda,» ütles Pelosi avalduses.

«Nende kaasosalus ohustab Ameerikat, õõnestab meie demokraatiat ja see peab lõppema.»

«President õhutas kolmapäeval ohvritega ülestõusu Ameerika vastu, mis ründas meie demokraatia südant,» ütles Pelosi.

«President kujutab vahetut ohtu meie põhiseadusele, meie riigile ja ameerika rahvale ning ta tuleb viivitamata ametist kõrvaldada,» lisas ta.

Pelosi sõnul hääletab esindajatekoda teisipäeval demokraatide nõudmise üle, et Pence rakendaks Trumpi eemaldamiseks põhiseaduse 25. parandust.

«Me kutsume asepresidenti vastama 24 tunni jooksul alates selle vastuvõtmisest,» ütles Pelosi. 

«Järgmise sammuna esitame me tagandamiseelnõu,» lausus spiiker.

«Presidendist lähtuv oht Ameerikale on vahetu ja sellised on ka meie sammud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles