Saksa politsei võttis maha maailma suurima tumevõrguturu

Copy
Tumeveeb.
Tumeveeb. Foto: Sander Ilvest

Saksa politsei võttis maha maailma suurimaks peetava tumevõrguturu, mida selle austraallasest operaator kasutas uimastite, varastatud krediitkaardiandmete ja pahavara müümiseks, teatas täna prokuratuur.

Oldenburgi politseil õnnestus nädalavahetusel kinni pidada arvatavalt maailma suurima ebaseadusliku tumevõrguturu DarkMarket väidetav operaator, seisis prokuratuuri avalduses.

«Uurijail läks esmaspäeval korda turg sulgeda ja server välja lülitada.»

Sulgemishetkel oli DarkMarketil ligi 500 000 kasutajat ja üle 2400 müüja.

«Selle turuplatsi kaudu tehti kokku vähemalt 320 000 tehingut, omanikku vahetas üle 4650 bitcoin'i ja 12 800 monero, mis on kõige levinumad krüptorahad,» ütlesid prokurörid.

Kehtiva vahetuskursi järgi annab ee käibeks 140 miljonit eurot.

DarkMarket pakkus müügiks igasuguseid narkootikume ja valeraha, varastatud ja võltsitud krediitkaardiandmeid, anonüümseid SIM-kaarte, pahavara ja veel palju muud.

Turu operaatoriks peetav 34-aastane Austraalia kodanik peeti kinni Saksa-Taani piiri lähedal. Konfiskeeriti üle 20 tema käsutuses olnud serveri Moldovas ja Ukrainas.

«Uurijad loodavad kasutada seal salvestatud andmeid algatamaks juurdlusi turu moderaatorite, müüjate ja ostjate suhtes,» ütles prokuratuur.

Peakahtlusalune toodi kohtu ette, aga ta keeldus rääkimast. Ta paigutati eeluurimisvanglasse.

Tegemist oli rahvusvahelise korrakaitseoperatsiooniga, millest võtsid osa USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI), narkoüksus DEA ja maksuamet IRS ning Austraalia, Briti, Taani, Šveitsi, Ukraina ja Moldova politsei. Operatsiooni koordineeris Europol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles