Trump nimetas samme tema tagandamiseks absoluutselt naeruväärseks

Copy
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: JIM BOURG/REUTERS/SCANPIX

USA president Donald Trump nimetas teisipäeval ettevalmistusi tema tagandamiseks kongressis absoluutselt naeruväärseiks; presidendi sõnul põhjustavad need tohutut viha. 

Texasesse suunduv Trump ütles Valge Maja õuel kopterisse sisenedes, et tema tagandamise tõenäoline heakskiit kolmapäeval esindajatekojas on «jätk suurimale nõiajahile poliitika ajaloos». 

Kaheksa päeva enne oma ametiaja lõppu on Trump üksi jäämas. Endised toetajad on talle selja pööranud, sotsiaalmeedia kehtestas keelu ja nüüd on seoses 6. jaanuari kongressirünnaku ässitamisega tema vastu käimas tagandamisprotsess.

Sõit Texasesse Alamosse, kus ta esitleb eduloona Mehhiko piirile ehitatud müüri, on Trumpi esimene avalikkuse ette ilmumine pärast 6. jaanuari, kui pärast presidendi pöördumist toetajate poole rahvahulk Kapitooliumile tormi jooksis.

Kongressis olid vabariiklased neli aastat oma populistliku juhi lõa otsas, kuid nüüd ütlevad isegi seni väga lojaalsed poliitikud nagu senaator Lindsey Graham, et Trump peab valimiskaotust tunnistama. 

Trump püsib aga endiselt eituse juures. Ta ei ole Joe Bidenit õnnitlenud ega ole kutsunud oma toetajaid pärast ametissevannutamist uue presidendi selja taha koonduma, mis on varem olnud valimisjärgse poliitilise ühtsuse žest.

Veebisaidi Axios järgi oli Trumpil esindajatekoja vabariiklaste juhi Kevin McCarthyga teisipäeval tuline telefonikõne, kus president väitis, et kongressi ei rünnanud tema toetajad, vaid vasakpoolsed Antifa aktivistid.

«See ei olnud Antifa,» vastas väidetavalt McCarthy. «Ma tean. Ma olin ise seal.» Kui Trump hakkas seepeale selgitama vandenõuteooriat, mille järgi ta tegelikult võitis valimised, olevat McCarthy teda katkestanud ja öelnud: «Jäta järele. See on läbi. Valimised on möödas.»

Ehkki asepresident Mike Pence ja teised on Trumpi eelmise nädala käitumise pärast pahased, peavad vabariiklased õigemaks lasta Trumpil 20. jaanuarini kõigele vaatamata ametis olla. 

Esindajatekoja demokraadid jätkavad tagandamisprotseduuri hääletust kolmapäeval ja on ilmne, et nad seda toetavad.

Senat seevastu on kuni 19. jaanuarini vaheajal ja seal ei pea vabariiklased võimalikuks, et tagandamine saaks toimuda enne Bideni ametissevannutamist 20. jaanuaril. 

Senati demokraatide juht Chuck Shumer on küll kõnelnud tagandamisprotseduuri kiirendatud arutelust erakorralise protseduurina, kuid ilmselt ei soovi ka demokraadid, et kongressis toimuv Trumpi umbusaldamine hakkaks varjutama Bideni ametissevannutamist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles