Navalnõi lubas nädala lõpus Venemaale naasta

Copy
Vene opositsioonijuht Aleksei Navalnõi oma perega. Foto pärineb Navalnõi Instagrami kontolt.
Vene opositsioonijuht Aleksei Navalnõi oma perega. Foto pärineb Navalnõi Instagrami kontolt. Foto: AP/Scanpix

Saksamaal mürgitamisest taastuv Kremli kriitik Aleksei Navalnõi teatas kavatsusest naasta Venemaale 17. jaanuaril.

«Ma jäin ellu. Ja nüüd nõuab minu mõrva tellinud (Vene president Vladimir) Putin oma lakeidelt, et nad teeksid kõik, et ma ei naaseks,» kirjutas opositsionäär oma Instagrami kontol ja lisas, et broneeris pileti 17. jaanuariks lennufirma Pobeda Venemaale suunduvale lennule. 

«Pühapäeval, 17. jaanuaril tulen ma tagasi koju Pobeda lennuga. Võtke vastu,» kirjutas Navalnõi. 

«Minu jaoks ei ole kunagi olnud küsimust, kas tulla tagasi või mitte. Sest ma lihtsalt ei lahkunudki. Ma sattusin Saksamaale ühel põhjusel: nad püüdsid mind tappa,» kirjutas Navalnõi Instagramis.

Vene opositsionäär on olnud Saksamaal alates augustist, mil ta kukkus kokku lennul Siberist Moskvasse ja toimetati Omskist Berliini ravile.

Lääneriikide hinnangul mürgitati Navalnõi Nõukogude Liidus välja töötatud närvimürgiga Novitšok. 

Navalnõi väitel üritas föderaale julgeolekuteenistus (FSB) teda tappa president Vladimir Putini käsul. Kreml eitab seda.

Tema toetajad süüdistasid eile Kremlit vanglakaristusega ähvardamises, et ära hoida Vene opositsioonijuhi kodumaale naasmine. 

Navalnõi jagas eile Twitteris Moskva linnakohtu dokumenti, mille alusel saab pöörata tema tingimisi karistuse reaalseks vanglakaristuseks. Opositsionääri sõnul tahab Putin teda karistada närvimürgirünnakust väljatuleku eest.

«Putin on nii vihane, et ma tema mürgitamiskatse üle elasin, et ta pöördus föderaalse vanglaameti poole nõudega minna kohtusse ja pöörata mu tingimisi karistus tegelikuks,» kirjutas ta viitega 2014. aasta omastamissüüdistuse alusel määratud karistusele.

Esmaspäeval Moskva kohtu veebilehele ilmunud kaebuse järgi olevat Navalnõi rikkunud 2014. aasta karistusega seatud tingimusi, kuid sealt ei selgu, milles rikkumine seisnes, kes kaebuse esitas või millal seda arutatakse. 

Föderaalne vanglaamet on varem viidanud, et Navalnõi rikkus reeglit sellega, kui ei tulnud Saksamaalt mürgitamisjärgse ravi kõppemisel kohe kodumaale. 

«Mida nad veel välja mõelda võivad, et Navalnõi Venemaale tagasi ei pöörduks?» küsis tema pressiesindaja Kira Jarmõš Twitteris. 

Detsembris aga teatasid Vene võimud eraldi uurimisest Navalnõi suhtes seoses enam kui nelja miljoni dollari annetuste väidetava kasutamisega isiklikuks otstarbeks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles