Itaalias tekkis väikepartei lahkumisel valitsuskriis

Copy
Matteo Renzi
Matteo Renzi Foto: Piero Tenagli/Pool / IPA/PA Images

Itaalias tekkis kolmapäeval valitsuskriis, kui Matteo Renzi otsustas väikepartei Italia Viva viia neljaparteilisest koalitsioonist välja.

Erakonna lahkumisega jäi koalitsioon ilma enamusest parlamendis.

Renzi ähvardas juba pikemat aega valitsusest lahkuda, sest ei pea õigeks peaminister Giuseppe Conte plaani Euroopa Liidu majandusabi kulutamiseks.

Renzi on pikemat aega süüdistanud Contet ja Viie Tähe Liikumist avaliku raha laialijagamises valimistulemuse nimel ja struktuursetest reformidest hoidumises. Valitsuse koroonaviiruse taasterahastu ulatub 222,9 miljardi euroni ja suurel määral on see tagatud Euroopa Liidu rahaga.

Tervishoiuminister Roberto Speranza kutsus kolmapäeval vankuvat valitsust ja kolleege keskenduma tervishoiukriisile.

«Hoidkem poliitilised sisetülid, tegelikud või ette kujutatud valimispinged itaallaste tervisest lahus,» ütles Speranza parlamendi alamkojas koroonaviirusega seotud regulatsioonidest rääkides.

Conte on mõista andnud, et reageerib parlamendi usaldushääletusega, lootuses saada opositsiooniparteidelt nii palju tuge, et Renzi lahkumisest tekkinud tühimikku on võimalik täita.

Ilma Italia Viva 18 senaatorita vajaks peaminister senatis täiendavat toetust, kuna esindajatekojas on see piisav. 

Võimalik on ka Conte uus valitsus. Sel juhul astuks peaminister tagasi ja taotleks president Sergio Mattarellalt uut ametisse nimetamist uute ministritega. Renzit saaks maha rahustada kõrgemate ministrikohtadega, kuid see eeldab Conte ja Renzi isikliku vastasseisu ületamist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles