Lõuna-Korea ülemkohus jättis ekspresidendi vanglakaristuse jõusse

BNS
Copy
Park Geun-hye
Park Geun-hye Foto: Reuters/ScanPix

Lõuna-Korea ülemkohus jättis neljapäeval jõusse ekspresident Park Geun-hye 20-aastase vanglakaristuse pistise ja muude kuritegude eest, pannes ajaloolisele korruptsioonikaasusele punkti.

Otsus tähendab, et 2017. aastal tagandatud ja vahistatud Park võib trellide taga veeta ühtekokku 22 aastat, kuivõrd ta on süüdi mõistetud ka ebaseaduslikus sekkumises oma partei kandidaatide valimisse 2016. aasta üldvalimiste eel.

Lõplik kohtuotsus tähendab aga ka seda, et tal on nüüd võimalik presidendilt armu saada.

President Moon Jae-in, kes tuli võimule Parki tagandamisele järgnenud erakorraliste valimistega ei ole oma eelkäija vabastamise võimalusest otsesõnu veel rääkinud. Mooni populaarsus on viimasel ajal majandusprobleemide, poliitiliste skandaalide ja koroonaviiruse epideemia tõttu langenud.

Armuandmise võimaluse on tõstatanud aga Mooni Demokraatliku Partei esimees Lee Nak-yon ja vangistatud ekspresident Lee Myung-bak, kes kannab korruptsiooni eest 17-aastast vanglakaristust. Mõlemad on nimetanud seda žestiks, mis näitaks «rahvuslikku ühtsust».

Aastatel 2013-2016 võimul olnud Park mõisteti süüdi koostöös kauaaegse usaldusisikuga miljonitesse dollaritesse ulatuva altkäemaksu võtmises ning firmadelt, seal hulgas Samsungilt raha välja pressimises.

Samuti mõisteti ta süüdi igakuiste ebaseaduslike maksete vastuvõtmises oma luurejuhtidelt, kes suunasid maksed kõrvale luureagentuuride eelarvest.

68-aastane Park on Lõuna-Koread aastatel 1963-1979 valitsenud diktaator Park Chung-hee tütar ja ta oli esimene Lõuna-Korea naispresident.

Ta tagandati 2016. aasta detsembris parlamendihääletusega ja kõrvaldati ametlikult kohalt 2017. aasta märtsis. Temaga seotud skandaalid vallandasid kuid kestnud tänavarahutused, millest võtsid osa miljonid inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles