Palestiina aladel peetakse esimesed valimised üle 15 aasta

Copy
Palestiina president Mahmud Abbas.
Palestiina president Mahmud Abbas. Foto: AFP/SCANPIX

Palestiina president Mahmud Abbas teatas reedel, et Palestiina aladel peetakse tänavu esimesed valimised enam kui 15 aasta vältel.

Parlament valitakse 22. mail ja president 31. juulil. Abbasi sõnul leiavad valimised aset ka Ida-Jeruusalemmas, mille Iisrael hõivas 1967. aasta Kuuepäevase sõja järel. 

Iisrael on keelanud Palestiina omavalitsuse tegutsemise Ida-Jeruusalemmas ega kavatse ilmselt sallida ka hääletust selles piirkonnas. 

Abbas võitis kindlalt 2005. aastal peetud presidendivalimised, mis tegi temast elavate aasta varem surnud Yasser Arafati mantlipärija. Eelmistel parlamendivalimistel saatis seevastu edu islamistlikku Hamasi, mis valitseb nüüd Gaza sektorit. 

Okupeeritud Läänekaldal asuvat Palestiina omavalitsust kontrolliv Abbasi erakond Fatah ja Hamas on olnud viimasel ajal tihedas kontaktis ning leppisid septembris põhimõtteliselt kokku valimiste korraldamises. 

Hamas tervitas reedel Abbasi otsust. 

«Viimastel kuudel oleme teinud tööd takistuste ületamiseks, et jõuda selle päevani,» on öeldud Hamasi avalduses. 

Liikumine lisas, et loodab vabu, õiglasi ja läbipaistvaid valimisi.

Seni pole teada, kas 85-aastane Abbas tagasivalimist taotleb. Hiljutise arvamusuuringu kohaselt edestaks Hamasi liider Ismail Haniyeh presidendivalimistel Abbasi. 

Läänekaldal elab praegu 2,8 miljonit palestiinlast, tihedalt asustatud Gaza sektoris umbes kaks miljonit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles