USA viis täide Trumpi ametiaja viimase föderaaltasandil surmanuhtluse

Copy
USA-s Indiana osariigis asuv Terre Haute'i föderaalvangla.
USA-s Indiana osariigis asuv Terre Haute'i föderaalvangla. Foto: AFP / Scanpix

Ametist lahkuva USA presidendi Donald Trumpi valitsus viis reedel täide 13. ja ühtlasi viimase föderaaltasandil hukkamise alates juulist.

Surmaotsuseid on viimastel päevadel teoks tehtud riburada, sest 20. jaanuaril astub ametisse uus president  Joe Biden, kes on föderaaltasandi surmanuhtluste vastu.

Kolmanda surmamõistetuna sai sel nädalal Indiana osariigis Terre Haute'i föderaalvanglas mürgisüsti Dustin Higgs, kes osales 1996. aastal Marylandis kolme naise tapmises.

Trumpi justiitsministeerium taastas eelmisel aastal 17-aastase vaheaja järel föderaalhukkamised. Viimase 120 aasta jooksul ei ole ühegi USA presidendi ametiajal täide viidud nii palju surmaotsuseid.

Trumpi ametiajal on 2020. aastast alates hukatud rohkem surmamõistetuid kui eelmise 56 aasta jooksul kokku. Föderaalvanglate surmamõistetute arv on kahanenud neljandiku võrra.

Vanglas ootab surmaotsuse täideviimist veel umbes 50 meest, kuid ilmselt tuleb neil kaua oodata, sest Biden on andnud mõista kavatsusest föderaalsed hukkamised lõpetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles