Biden teeb teadusnõunikust valitsusliikme

Copy
Tulevane Valge Maja teadusnõunik Eric Lander.
Tulevane Valge Maja teadusnõunik Eric Lander. Foto: Reuters / Scanpix

USA uueks presidendiks valitud Joe Biden teatas reedel, et tõstab Valge Maja teadusnõuniku ametikoha valitsustasandile, mis on kannapööre võrreldes tema eelkäija Donald Trumpi suhtumisega teadusse.

Otsuse taga on eeskätt koroonapandeemia, millest uuel presidendil tuleb jagu saada. Nakatunute arv Ühendriikides on tõusnud üle 23 miljoni ja Covid-19 tõttu on surnud ligi 400 000 inimest.

Teadusnõunik Eric Lander, inimese genoomi kaardistamises kaasa löönud matemaatik ja geneetik, Massachusettsi Tehnoloogiainstituudi bioloogiaprofessor ja endine Whitehead Instituudi liige hakkab juhtima Valge Maja teadus- ja tehnoloogiapoliitika bürood ning nõustama Bidenit.

«Teadus on alati olnud minu valitsuses esirinnas ja need maailmakuulsad teadlased kindlustavad, et kõik, mida me teeme, põhineks teadusel, faktidel ja tõel,» ütles Biden Landeri ja teiste ekspertide ametisse nimetamisest teatades.

Biden lisas, et usalusväärsed juhised on eriti hinnalised olukorras, kus tuleb teha lõpp pandeemiale, tõsta majandus taas jalule ja saavutada läbimurre kõigi ameeriklaste elukvaliteedi parandamiseks.

Lander on biomeetriliste uuringute keskuse MIT-i ja Harvardi Broadi Instituudi asutajaliige ja president.

Ta teatas Twitteris, et uus ametikoht on talle suur au. «Nii palju on teha, ja see nõuab kõigi koostööd,» lisas ta.

Trumpi skeptiline suhtumine teadusse on üldteada; president seadis kahtluse alla kliimamutuse ning nimetas idiootideks valitsuse pandeemianõustajaid, kes soovitasid ameeriklastel maske kanda ja ohutut vahemaad hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles