Euroopa suurriigid hoiatasid Iraani metallilise uraani tootmise eest

Copy
Iraani uraanirikastustehas Natanzis.
Iraani uraanirikastustehas Natanzis. Foto: AP / Scanpix

Euroopa suurriigid väljendasid laupäeval sügavat muret Iraani kava suhtes metallilist uraani toota ja juhtisid tähelepanu, et Teheranil pole sellele usaldusväärset tsiviilkasutust.

Iraan allkirjastas 2015. aastal kokkuleppe, mille kõikehõlmav tegevusplaan (JCPOA) näeb 15 aastaks ette keelu plutooniumi ja uraani ning nende sulamite tootmiseks või omandamiseks.

«Kutsume Iraani tungivalt sellist tegevust peatama ja naasma viivitamatult oma JCPOA kohustuste täitmisele, kui tal on tõsine soov lepet jätkata,» kinnitas Suurbritannia, Prantusmaa ja Saksamaa välisministrite ühisavaldus. 

Iraan teatas kolmapäeval ÜRO tuumajärelevalve agentuurile IAEA, et hakkab metallilise uraani valmistamiseks vajalikke seadmeid üles panema.

2015. aasta tuumalepe Iraani ja maailma suurriikide USA, Hiina, Venemaa, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa vahel oli mõeldud Iraani tuumaambitsioonide kärpimiseks, kuid see murenes, kui USA president Donald Trump leppest ühepoolselt lahkus ja taaskehtestas Iraanile sanktsioonid.

Iraani valitsus on mõista andnud valmisolekut suhelda 20. jaanuaril ametisse asuva uue USA presidendi Joe Bideniga ning ka Biden on väljendanud soovi Teheraniga diplomaatilisi lahendusi otsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles