Meedia: McConnell annab senati vabariiklased Trumpi hääletuses vabaks

Copy
Mitch McConnell.
Mitch McConnell. Foto: AP/Scanpix

USA senati vabariiklaste liider Mitch McConnell on valmis vabastama erakonna liikmed president Donald Trumpi tagandamisprotseduuri hääletuse puhul parteidistsipliinist, kirjutavad Ühendriikide ajalehed.

McConnell on mitme meediaväljaande, seal hulgas ajalehe Washington Post sõnul öelnud, et vabariiklased võivad Trumpi üle hääletades lähtuda südametunnistusest. See vabastaks vabariiklased parteidistsipliini järgmisest.

USA kongressi esindajatekoda toetas kolmapäeval ootuspäraselt Trumpile süüdistuse esitamist mässule õhutamise eest, millega käivitati riigipea vastu ametlik tagandamisprotseduur. Tagandamishääletuse läbiminek demokraatide enamusega esindajatekojas oli kindel.

Esindajatekojas andis süüdistuse esitamise poolt hääle 232, vastu oli 197 rahvaesindajat ja neli jättis hääletamata. Demokraatidega liitus kümme vabariiklast.

Nüüd läheb asi edasi senatisse.

McConnell ütles kolmapäeval, et senat ei saa nii lühikese aja jooksul korraldada Trumpi üle õiglast või tõsiseltvõetavat protsessi. Ta on ajalehe New York Times andmetel siiski märku andnud, et tema arvates väärib Trump tagandamist.

Senat on 19. jaanuarini vaheajal, mistõttu ei saa tagandamisprotsess toimuda enne uue presidendi Joe Bideni ametisse vannutamist 20. jaanuaril, vaid seda saab teha alles pärast Trumpi ametiaja lõppu. 

Trumpi teistkordselt presidendiks saamise välistavas tagandamisprotsessis peab selle poolt hääletama kaks kolmandikku senaatoreist. See tähendab, et lisaks kõigile senati demokraatidele peab Trumpi vastu hääletama ka 17 vabariiklast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles