Iraan palub IAEA-l mitte avaldada tuumaprogrammi "tarbetuid üksikasju"

Copy
Iraani lipp Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) Viini peakorteri ees.
Iraani lipp Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) Viini peakorteri ees. Foto: Reuters/ScanPix

Iraan palus ÜRO tuumajärelevalveametil hoiduda tema tuumaprogrammi «tarbetute üksiksjade» avaldamisest, vahendas täna riigitelevisioon.

Palve on ilmselt seotud Saksamaa, Prantsusmaa ja Suurbritannia laupäevase mureavaldusega Iraani plaani pärast hakata tootma metallilist uraani, mille tsiviilkasutusele ei ole tal suurriikide sõnul usutavat põhjendust.

Iraani televisioon tsiteeris riigi tuumaameti avaldust, milles palutakse Rahvusvahelisel Aatomienergiaagentuuril (IAEA) hoiduda avaldamast segadust tekitada võivaid üksikasju Iraani tuumaprogrammi kohta.

«Me eeldame rahvusvaheliselt aatomienergiaagentuurilt hoidumist tarbetute detailide avaldamisest ja vääritimõistmisele tee sillutamisest,» kõlas avaldus.

Saksamaa, Prantsusmaa ja Suurbritannia kutsusid laupäeval Iraani loobuma metallilise uraani tootmise plaanist.

«Kutsume Iraani tungivalt sellist tegevust peatama ja naasma viivitamatult oma JCPOA kohustuste täitmisele, kui tal on tõsine soov lepet jätkata,» öeldi Suurbritannia, Prantusmaa ja Saksamaa välisministrite ühisavalduses. 

Iraan allkirjastas 2015. aastal suurriikidega kokkuleppe, mille kõikehõlmav tegevusplaan (JCPOA) näeb 15 aastaks ette keelu plutooniumi ja uraani ning nende sulamite tootmiseks või omandamiseks.

«Iraanil ei ole metallilisele uraanile usutavat tsiviilkasutust,» lisati avalduses. 

IAEA teatas neljapäeval, et Iraan teavitas teda metallilise uraani valmistamiseks vajalike seadmete paigaldamise alustamisest. Kavas on teadus- ja arendustöö täiustatud tüüpi tuumakütuse saamiseks, ütles Iraan põhjenduseks.

Vastuses Euroopa riikide laupäevasele avaldusele teatas Teheran, et informeeris IAEA-d juba kahekümne aasta eest metallilise uraani «rahumeelse ja konventsionaalse» tootmise plaanist. Kahe aasta eest täpsustati informatsiooni ja teatati silitsiidkütuse tootmise kavatsusest. Metalliline uraan on selle protsessi vahetoode.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles