VIDEOD ja FOTOD ⟩ Venemaa kinnitas Navalnõi kinnipidamist (43)

Copy

Vene opositsiooniliider ja juhtiv Kremli kritiseerija Aleksei Navalnõi naasis  pühapäeval Venemaale. Navalnõi lennuk pidi maanduma Moskva Vnukovo lennuväljal, kuid see muutis kurssi ja maandus Šeremetjevo lennujaamas, kus võimud Navalnõi kohe kinni pidasid.

Vahistamist kinnitas ka Venemaa föderaalne vanglaamet FSIN. FSIN kirjutas avalduses, et pidas Navalnõi kinni 2014. aasta tingimisi karistuse katseaja nõuete «korduva rikkumise» eest ning et ta jääb vahi alla kuni kohtu otsuseni. 

Vanglameti sõnul on opositsionääri advokaati tutvustatud määrusega, mille alusel Navalnõi tagaotsitavaks kuulutati, aga ka ameti esildisega kohtule tingimisi karistuse muutmiseks. 

FSIN ähvardas juba detsembri lõpus Navalnõid vanglakaristusega, kui ta vastavalt 2014. aastal määratud 3,5-aastase karistuse katseaja tingimustele ennast näitamas ei käi.

Katseaeg oli määratud algselt viieks aastaks ja seda pikendati hiljem aasta võrra.  

Video Navalnõi kinnipidamisest:

«Politseinikud viisid Navalnõi piirilt minema. Selgitusi ei antud,» kirjutas opositsioonijuhi kõneisik Kira Jarmõš Twitteris. 

Lennuk, mille pardal Navalnõi viibis, suunati oma esialgsest maandumispaigast Moskva Vnukovo lennuväljalt, kuhu olid kogunenud tema poolehoidjad ja ajakirjanikud, ära Šeremetjevosse.

Berliinist startinud lennuki piloot lausus reisijaile, et maandub umbes 20.20 kohaliku aja järgi (19.20 Eesti aja järgi) Vnukovo asemel hoopis Šeremetjevo lennuväljal. Lennuki ümbersuunamist põhjendati lumekoristusmasinate rikkiminekuga maandumisrajal. 

Veidi enne starti kirjutas Vene ajaleht Moscow Times, et Navalnõi sisenes lennukisse koos oma abikaasa Julia Navalnajaga. 

Lennuki start hilines umbes pool tundi. Navalnõi oli kutsunud poolehoidjaid teda vastu võtma Vnukovo lennuväljale. 

Vene politsei pidas Vnukovo lennuväljal kinni neli Navalnõile vastu tulnud toetajat. Navalnõi korruptsioonitõrjefondi juht Ivan Ždanov kirjutas Twitteris, et nelja kinnipeetu seas oli ka tema võtmeliitlane Ljubov Sobol. Kohalike ajakirjanike filmitud videos on näha, kuidas Sobolit ja teisi lennujaamast minema toimetatakse. 

Kui Navalnõi rääkis lennukis olnud ajakirjanikega, ütles ta, et ei karda kinnipidamist. «Nad vahistavad mu? See on võimatu, ma olen süütu isik,» lausus Navalnõi, kes kandis näomaski. «Ma tunnen, et olen Venemaa kodanik, kellel on täielik õigus kodumaale naasta.» 

Ta väljendas suurt tänulikkust Saksaamaale ja ütles, et tundis end seal väga õnnelikuna. 

Navalnõi teatas oma kavast Berliinist Moskvasse lennata kolmapäeval, hoolimata Vene võimude ähvardusest ta uuesti trellide taha panna. Vene vanglateenistuse sõnul ootab teda naastes viivitamatult vahistamine. 

Detsembri lõpus ähvardas Venemaa föderaalne vanglaamet Navalnõid vanglakaristusega, kui ta vastavalt 2014. aastal määratud karistuse katseaja tingimustele ennast näitamas ei käi.

Tollast omastamis- ja rahapesusüüdistust peab Navalnõi poliitiliselt motiveerituks ning Euroopa Inimõiguste kohus on nimetanud seda ebaseaduslikuks.

Navalnõi jagas mõne päeva eest ka Twitteris Moskva linnakohtu dokumenti, mille alusel saab pöörata tema tingimisi karistuse reaalseks vanglakaristuseks. Navalnõi sõnul tahab Putin teda karistada närvimürgirünnakust väljatuleku eest.

«Putin on nii vihane, et ma tema mürgitamiskatse üle elasin, et ta pöördus föderaalse vanglaameti poole nõudega minna kohtusse ja pöörata mu tingimisi karistus tegelikuks,» kirjutas ta.

Venemaal ajakirjanikke ligi ei lubata

Moskva Vnukovo lennuväli, kus lennuk Navalnõiga maanduma pidi, teatas möödunud nädalal epidemioloogilistele kaalutlustele viidates, et keelab ajakirjanike pääsu terminali. 

Sotsiaalmeediast oli näha, et Navalnõi saabumist ootas juba arvukalt inimesi:

Turvameetmeid lennujaamas pühapäeval karmistati ning selle juurde saabus mitu vangide transportimiseks mõeldud sõidukit. 

Sõltumatu ajaleht Novaja Gazeta ja opositsiooniline sotsiaalmeedia kirjutasid pühapäeval, et paljud Navalnõi pooldajad Peterburis tõsteti maha Moskvasse suunduvatelt rongidelt või takistati neil istumast laupäeva õhtul või pühapäeva hommikul väljuvatele lendudele. Teiste seas ka tema personali koordinaatorit Peterburis. 

Navalnõi kukkus kokku 20. augustil lennul Tomskist Moskvasse, olles käinud toetamas kohalikel valimistel kandideerivaid opositsioonikandidaate.

Teda esialgu ravinud Venemaa arstid ütlesid, et nende tehtud analüüsid mingeid mürke ei näidanud.

44-aastane Kremli kriitik toimetati 22. augustil Berliini, ta viibis koomas ja oli juhitaval hingamisel.

Saksamaa teatel näitasid toksikoloogilised analüüsid, et Navalnõid mürgitati Nõukogude-aegse närvimürgi Novitšokiga. Prantsusmaa ja Rootsi on samuti Saksamaa väiteid kinnitanud.

Kreml eitab igasugust seotust mürgitamisega ning süüdistab lääneriikide juhte opositsiooniliidri haigusega seotud desinformatsiooni kampaania algatamises.

Möödunud kuul avaldas Navalnõi salvestise telefonikõnest, mis tal oli väidetava Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) töötajaga, kellelt ta pettis välja tunnistuse, et FSB proovis teda tappa ja pani tema aluspükstesse närvimürki. FSB nimetas salvestist võltsinguks. 

Uuriva ajakirjanduse portaal Bellingcat avaldas hiljuti Navalnõid väidetavalt aastaid jälitanud FSB agentide nimed ja pildid.

President Vladimir Putin ütles läinud nädalal, et kui Venemaa julgeolekuteenistused oleks Navalnõi mürgitamise taga, oleks viimane surnud.

Kommentaarid (43)
Copy
Tagasi üles