Sudaani hõimukokkupõrgetes tapeti enam kui 80 inimest

Copy
El Geneina on olnud rahutu piirkond pikka aega. Pilt aastast 2016.
El Geneina on olnud rahutu piirkond pikka aega. Pilt aastast 2016. Foto: ASHRAF SHAZLY/AFP/Scanpix Baltics

Sudaani rahutus Darfuri provintsis puhkenud hõimukokkupõrgetes on surma saanud vähemalt 83 inimest, teatas pühapäeval riiklik meedia.

Veel umbes 160 inimest sai haavata.

«Laupäeval El Geneinas aset leidnud mässuliste rünnakutes hukkunute arv on tõusnud 83-ni,» edastas uudisteagentuur SUNA.

El Geneina on Lääne-Sudaani osariigi pealinn, kus vägivallapuhang reedel alguse sai.

Kokkupõrked algasid sellest, et sisepõgenike laagris tapeti turul mees. Surma asjaolud pole täpselt teada.

Suurem vägivald puhkes laupäeva hommikul, kui laagrit ründasid relvastatud mehed, ütles kohaliku abiorganisatsiooni esindaja Adam Regal.

«Veristes sündmustes, mis laupäevast saadik veel jätkuvad, on vigastatud 97 inimest,» kinnitas Regal.

Esialgu olid vastamisi massaliti hõim ja araabia nomaadid, kuid seejärel kasvas vägivald üle laiemaks võitluseks, millesse sekkusid ka piirkonna relvarühmitused. Mitu maja pandi põlema.

Vägivald puhkes kaks nädalat pärast seda, kui ÜRO Julgeolekunõukogu lõpetas ÜRO ja Aafrika Liidu rahuvalvejõudude 13-aastase mandaadi. Pärast 2000-ndate aastate alguse mässu julma mahasurumist on Darfuri regioon sõjast endiselt räsitud.

Sudaani peaminister Abdalla Hamdok ütles laupäeval Twitteris, et saatis piirkonda kõrgetasemelise delegatsiooni, kuhu kuulub ka julgeolekuteenistus.

Hiigelsuures Darfuri piirkonnas sai 2003. aastal tekkinud teravas konfliktis ÜRO andmetel surma umbkaudu 300 000 inimest ja 2,5 miljonit oli sunnitud põgenema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles