Vene välisministeerium põhjendas avalduses Navalnõi kinnipidamist (2)

Copy
Aleksei Navalnõi enne kinnipidamist lennuväljal.
Aleksei Navalnõi enne kinnipidamist lennuväljal. Foto: KIRA YARMYSH/EPA

Venemaa välisministeerium tegi pühapäeva hilisõhtul avalduse, milles põhjendas opositsioonijuhi Aleksei Navalnõi kinnipidamist tingimisi karistuse katseaja nõuete korduva rikkumise eest.

Samasisulise teadaande oli juba varem päeval avaldanud Venemaa föderaalne vanglaamet.

Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova märkis seejuures ühtlasi, et välisriikide avaliku elu tegelased peaksid austama rahvusvahelist õigust ega sekkuma teiste iseseisvate riikide sise- ja õigusasjadesse. 

Euroopa Liit ja USA mõistsid pühapäeval Vene opositsiooniliidri ja Kremli-kriitiku Aleksei Navalnõi kinnipidamise hukka ja nimetasid seda vastuvõetamatuks.

Navalnõi võeti pühapäeval kinni Moskva lennuväljal vahetult pärast tema saabumist Berliinist. 

Vanglaamet kirjutas oma avalduses, et pidas Navalnõi kinni 2014. aasta tingimisi karistuse katseaja nõuete "korduva rikkumise" eest. Teadaandes lisati, et Navalnõi jääb vahi alla kuni kohtu otsuseni. Vanglaameti teatel on opositsionääri advokaati tutvustatud määrusega, millega Navalnõi tagaotsitavaks kuulutati, aga ka ameti esildisega kohtule tingimisi karistuse muutmiseks. 

Vanglaamet ähvardas juba detsembri lõpus Navalnõid vanglakaristusega, kui ta vastavalt 2014. aastal määratud 3,5-aastase karistuse katseaja tingimustele ennast näitamas ei käi.

Katseaeg oli määratud algselt viieks aastaks ja seda pikendati hiljem aasta võrra.  

Tollast omastamis- ja rahapesusüüdistust peab Navalnõi poliitiliselt motiveerituks ning Euroopa Inimõiguste kohus on nimetanud seda ebaseaduslikuks.

Navalnõi ise jagas mõne päeva eest suhtlusvõrgustikus Twitter Moskva linnakohtu dokumenti, mille alusel saab pöörata tema tingimisi karistuse reaalseks vanglakaristuseks. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles