Saksamaa: Türgi kasutab Nabuccot väljapressimiseks

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plaanitav Nabucco gaasijuhe muudaks Kaspia piirkonna suured maagaasivarud Euroopale kättesaadavaks Venemaa vahenduseta.
Plaanitav Nabucco gaasijuhe muudaks Kaspia piirkonna suured maagaasivarud Euroopale kättesaadavaks Venemaa vahenduseta. Foto: nabucco-pipeline.com

Saksamaa majandusminister Michael Glosi kinnitusel kasutab Türgi Nabucco energiaprojekti väljapressimiseks.


Glos nimetas Türgi tegevust «poliitiliseks väljapressimiseks» ja kutsus Türgit üles gaasijuhet mitte poliitilise relvana kasutama, vahendas AFP.

Eile hoiatas Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan Nabucco asjus riigi positsiooni üle vaadata, kui Euroopa Liit peaks Ankaraga liitumiskõnelusi takistama.

Vaatamata sellele, et Türgile on euroliiduga ühinemiseks kehtestatud täpselt samad nõudmised ja tingimused, nagu kõigile teistele kandidaatriikidele, pole EL soovinud Türgiga end lõplikult siduda. Türgi hinnangul pole nende liitumisläbirääkimiste käigus tehtud jõupingutusi aga vääriliselt hinnatud.

Nabucco projekt näeb ette 3300 kilomeetri pikkuse torujuhtme rajamist Türgi ja Austria vahele, mis tooks Kaspia merest ja võimalik, et ka Iraanist ja Kesk-Aasiast Lääne-Euroopasse aastas kuni 31 miljardit kuupmeetrit maagaasi.

Nabucco energiaprojekt kerkis taas kord avalikkuse huviorbiiti Venemaa ja Ukraina vahel puhkenud gaasitüli käigus, mil mitmed analüütikud soovitasid Vene maagaasita jäänud ELi riikidel võtta piirkonna energiajulgeolekut tagava projekti juhtimisel eestvedaja roll.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles