Briti kalurid protestivad Brexitiga kaasnenud paberimajanduse vastu

Copy
Kalaveokid Briti peaministri Boris Johnsoni residentsi ees.
Kalaveokid Briti peaministri Boris Johnsoni residentsi ees. Foto: AP / Scanpix

Briti kalafirmad avaldasid esmaspäeval Briti parlamendi ees meelt Brexitiga kaasnenud paberimajanduse vastu, mis on nende äri lämmatamas.

Umbes tosin kalaveokit sõitis parlamendist mööda ja parkis end Downing Streeti juurde, kus elab Briti peaminister Boris Johnson.

Politsei vestles veokijuhtidega, kes võivad olla silmitsi trahvidega, kuna nad rikkusid mitteelutähtsa reisimise keelanud koroonapiiranguid.

Briti kalurikogukonnad olid ühed ägedamad Euroopa Liidust lahkumise pooldajad, kuna Brexitiga lubati neile võimalust väljuda bloki keerulisest kvoodisüsteemist ja saada Briti kalavete üle täielik konntroll.

Nüüd kurdetakse, et kalatööstus on silmitsi laostumisega, sest saagi eksportimisele on seatud piirangud. Läinud nädalal ähvardas üks Šoti kalatööstur, et kui olukord ei parane, viskab ta oma riknenud saagi poliitikute ukse ette.

Kalapüügiõigused oli keskne vaidluspunkt Brexiti kaubanduskõnelustel, kuivõrd ELi riigid proovisid säilitada ligipääsu vetele, kus nad olid kalastanud aastakümneid, kui mitte sadu.

Kaubandusleppe järgi langeb ELi osakaal saagis viie ja poole aastase perioodi vältel 25 protsenti, pärast seda peetakse kõnelusi uute kvootide üle.

Samas tõi Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust kaasa uusi kulusid ja paberimajandust eksportijatele. Probleem on sügav, kuivõrd Suurbritannia ekspordib suurema osa oma kalasaagist.

Osa kalafirmasid kurdavad, et Brexitiga kaasnenud piirangud on teinud neile võimatuks saagi Euroopasse eksportimise.

Johnsoni pressiesindaja Jamie Davies ütles esmaspäeval, et kalatööstusega tehakse probleemide lahendamiseks tihedat koostööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles