Uuring: WHO ja Hiina oleksid saanud koroonale kiiremini reageerida

Copy
Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) peakorter Genfis.
Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) peakorter Genfis. Foto: Reuters / Scanpix

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) ja Hiina oleksid saanud kiiremini tegutseda, kui koroonaviirus esmalt avastati, leidis pandeemiale reageerimist uuriv töörühm esmaspäeval.

Pandeemiaks valmisolekut ja reageerimist uuriv sõltumatu töörühm (IPPR) kirjutas oma teises raportis, et «haiguspuhangu varajase etapi kronoloogia analüüs viitab, et oli võimalikke varajasi märke, millele oleks saanud reageerida kiiremini». 

Töörühm väljendas kahetsust, et «globaalsele levikule aitas kaasa suuresti varjatud epideemia». 

Covid-19 avastati esmakordselt 2019. aasta lõpus Wuhani linnas. Peagi levis haigus Hiinast kaugemale, olles nõudnud nüüdseks üle kahe miljoni elu ja toonud kaasa suurt majanduskahju.

Töörühma raporti järgi on «selge, et Hiina kohalikud ja riiklikud võimud oleksid saanud jaanuaris rakendada jõulisemaid tervishoiumeetmeid».

Samuti kritiseeriti aga WHO-d aeglase tegutsemise eest kriisi algul. Raportis toodi välja, et ÜRO tervishoiuorganisatsioon kutsus oma hädaolukordade komitee kokku alles 22. jaanuaril 2020.

Seejuures ei kuulutanud komitee kohe välja kõrgeimat häiretaset, rahvusvahelist tervisealast hädaolukorda (PHEIC), milleni jõuti alles nädal hiljem.

«Pole selge, miks komitee ei kohtunud enne jaanuari kolmandat nädalat, samuti pole selge, miks see ei suutnud leppida kokku PHEICi väljakuulutamises esimesel kohtumisel,» kirjutati raportis.

WHOd on alates kriisi puhkemisest kõvasti kritiseeritud. Organisatsioonile on ette heidetud aeglust pandeemia väljakuulutamisel ja kaitsemaskide soovitamisel.

Eriti raevukalt on WHOd kritiseerinud ametist lahkuv USA president Donald Trump, kes süüdistab seda muu hulgas «Hiina hüpiknukuks» olemises.

Eelmise aasta mais leppisid WHO liikmesriigid kokku resolutsioonis, milles kutsuti korraldama sõltumatut ja kõikehõlmavat uurimist seoses sellega, kuidas pandeemiale reageeriti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles