Ajahambale 5000 aastat vastu pidanud Caral on kogu Ameerika maailmajao vanim arheoloogiline mälestis, kuid nüüd on selle püsimajäämine sattunud ohtu, sest püha asula hõivanud skvotterid väidavad, et koroonaviiruse pandeemia põhjustatud nälg ei jätnud neile muud valikut, kui paik okupeerida.

Vastasseis on muutunud sedavõrd teravaks, et Peruus asuva Carali avastanud arheoloogi Ruth Shadyt on ähvardatud tappa, kui ta ei lõpeta sealsete aarete uurimist.

Carali külastanud AFP ajakirjanikele rääkisid arheoloogid, et skvotterite sissetung ja hävitustöö sai alguse märtsis, kui pandeemia sundis Peruu võime seiskama riigis kogu elu.

«Inimesed tulevad ja tungivad paika, mis on riigi omand, ning kasutavad seda istutamiseks,» jutustas arheoloog Daniel Mayta AFP-le. «See on tohutult laostav, sest nad hävitavad 5000 aastat vana kultuuripärandit.»

Caral asub Supe jõe orus umbes 180 kilomeetri kaugusel põhjas pealinnast Limast ning asulast 20 kilomeetrit läände jääb Vaikne ookean.

Aastatel 3000–1800 eKr põuasesse kõrbe püstitatud Caral on Ameerika tsivilisatsiooni häll. Selle elanikud olid Vana-Egiptuse vaaraode ja kuulsate Mesopotaamia tsivilisatsioonide kaasaegsed. Caral on palju paremini tuntud inkade impeeriumist 45 sajandi jagu vanem.

Kommentaarid
Copy