Türgi kehtestas Twitterile ja Pinterestile reklaamikeelu

Copy
Twitter
Twitter Foto: Reuters / Scanpix

Türgi kehtestas täna Twitterile, Pinterestile ja Periscope'ile reklaamikeelu, kuna nad ei ole määranud vastavalt uuele meediseadusele ametisse kohalikku esindajat, kes tegeleks vastuoluliste postituste eemaldamisega.

Sõnavabaduse kaitsjad hoiatavad, et uus seadus on osa president Recep Tayyip Erdoğani katsest kontrollida sotsiaalmeediat ja peatada valitsuskriitilise sisu avaldamine.

Läinud aastal vastuvõetud seadus näeb ette, et üle miljoni kasutajaga sotsiaalmeediaplatvormid peavad nimetama ametisse kohaliku esindaja, kes tegeleks kohtumäärustega, mis nõuavad seadusvastase sisu eemaldamist 48 tunni jooksul.

Reklaamikeeld jõustus täna ja trahv võib oodata ka firmasid, mis platvormil reklaami teevad, säutsus Türgi asetaristuminister Omer Fatih Sayan Twitteris.

«Me ei luba digifašismil ja reegliterikkumisel Türgis domineerida,» ütles ta.

Kui platvormid jätkavad seaduse eiramist, võidakse aprillis nende andmesidekiirust poole võrra ja mais juba 90 protsendi võrra vähendada. See teeks platvormid sisuliselt kättesaamatuks.

Osa platvorme, mis esindajat novembriks ametisse ei määranud, nende seas Facebook ja Twitter, said juba ka miljonite dollariteni ulatuva trahvi.

Facebook teatas esmaspäeval kohaliku esindaja ametisse nimetamisest. Sama on aktivistide meelehärmiks teinud YouTube, TikTok, Dailymotion ja VK.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles