Kreml lükkab tagasi üleskutsed Navalnõi vabastada (2)

Copy
Aleksei Navalnõi.
Aleksei Navalnõi. Foto: AFP/SCANPIX

Kreml lükkas täna tagasi lääneriikide nõuded vabastada opositsioonijuht Aleksei Navalnõi ja kritiseeris tema üleskutseid massimeeleavaldustele.

Navalnõi vahistati pühapäeval, kui ta tuli Saksamaalt Venemaale esmakordselt pärast mürgitamist nõukogudeaegse närvimürgiga Novitšok, mille järel ta koomas olles Berliini haiglasse toimetati. 

Tema dramaatiline vahistamine kutsus Läänes esile laialdase hukkamõistu, Navalnõi vabastamist on nõudnud USA, Euroopa Liit, Prantsusmaa ja Kanada. 

«Me ei saa ega kavatse nende avaldustega arvestada,» ütles president Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov ajakirjanikele. «See on täielikult siseasi ja me ei luba kellelgi sellesse sekkuda,» ütles ta. 

Peskov möönis, et Kremlile teevat muret Navalnõi üleskutsed alustada massiproteste. Navalnõi kutsus oma toetajaid esmaspäeval meeleavaldustele, postitades YouTube'i kaudu politseijaoskonnast video, kui tehti otsus ta 30 päevaks vahi alla jätta.

Peskovi sõnul tuleb üleskutseid analüüsida, sest tegemist on inimeste õhutamisega ebaseaduslikele aktsioonidele.

Vastates küsimusele, kas Kreml tunneb muret ulatuslike protestide pärast, vastas Peskov: «Absoluutselt mitte».

Navalnõi viidi esmaspäeval Matrosskaja Tišina vanglasse, mis on Venemaa üks paremini valvatud kinnipidamisasutusi.

Kremli peakriitik on korduvalt üles kutsunud Putini vastastele meeleavaldustele, viimati tegi ta seda 2019. aasta suvel, kui tema liitlastel ei lubatud osaleda kohalikel valimistel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles