KOHALIK VAADE. Kardetud ’Ndrangheta kohtuprotsess avab vanad haavad

Javier Brandoli
, ajakirjanik
Copy
Korrakaitsja Lamezia Terme kohturuumis, kus toimub kohtuprotsess ’Ndrangheta maffia üle. 
Korrakaitsja Lamezia Terme kohturuumis, kus toimub kohtuprotsess ’Ndrangheta maffia üle. Foto: GIANLUCA CHININEA/AFP/SCANPIX

See on hüpe ajas tagasi haava juurde, millest Itaalia ei ole veel päriselt paranenud. Riigi lõunaosas Calabrias toimuv 355 süüalusega suurprotsess leiab aset eriotstarbelises varjendis tugeva politsei kaitse all. Seda juhtivat prokuröri Nicola Gratterit peetakse kangelaseks piirkonnas, kus kardetud ja üks maailma võimsamaid kuritegelikke grupeeringuid, ’Ndrangheta maffia on tunginud mitmetesse riigiasutustesse.

Sellega hüppab Itaalia tagasi kaheksakümnendatesse ja üheksakümnendatesse, mil toimus kuulus suuristung Sitsiilia maffia üle, millega paljastati selle verise ajastu hädad, ebavõrdsus ja julmus.

Kaks kohtunikku, kes juhtisid toona võitlust saare organiseeritud kuritegevuse vastu – Giovanni Falcone ja Paolo Borsellino – tapeti mõlemad 1992. aastal ja neist on saanud õigluse eest võitlemise sümbolid.

Ka praegu mäletab Itaalia neid ja küsib, kes oli nende mõrva taga. Paljud viitavad lähedastele sidemetele Sitsiilia maffia ja toonaste poliitikute vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles