McConnell: Trump provotseeris kongressi ründajaid

Copy
Mitch McConnell.
Mitch McConnell. Foto: SAUL LOEB/AFP

USA president Donald Trump provotseeris kongressihoonet rünnanud valedega toidetud poolehoidjaid, ütles teisipäeval senati vabariiklaste enamuse liider Mitch McConnell.

"Rahvajõugule oli söödetud valesid," ütles Kentucky senaator senatis peetud kõnes. 

"Neid provotseerisid president ja teised mõjukad inimesed. Ja nad püüdsid kasutada hirmutamist ja vägivalda, et peatada", kongressis demokraat Joe Bideni valimisvõidu kinnitamine, lausus McConnell.  

"Kuid me jätkasime. Me seisime üheskoos ja ütlesime, et raevunud rahvajõuk ei saa meie riigis vetoõigust seaduste ülimuslikkuse suhtes, isegi mitte üheks õhtuks," ütles ta. 

Tuhanded Trumpi toetajad jooksid tormi Kapitooliumile 6. jaanuaril pärast presidendi kõnet, kus ta kordas valeväiteid, nagu ta oleks võitnud valimised. 

Märulis hukkus vähemalt viis inimest. 

Esindajatekoda hääletas 13. jaanuaril ootuspäraselt Trumpile mässule õhutamise süüdistuse esitamise poolt, millega käivitati riigipea vastu ametlik tagandamisprotseduur. 

Esindajatekojas andis süüdistuse esitamise poolt hääle 232, vastu oli 197 rahvaesindajat ja neli jättis hääletamata. Demokraatidega liitus kümme vabariiklast.

Ametist lahkumise järel võib teda oodata protsess senatis. Senatis on lisaks demokraatidele Trumpi süüdimõistmiseks 17 vabariiklasese häält ja McConnell ei ole välistanud, et toetab süüdistust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles