Trump kutsus ameeriklasi palvetama Bideni administratsiooni edu eest (1)

Copy
USA president Donald Trump esinemas oma viimases videopöördumises enne ametist lahkumist.
USA president Donald Trump esinemas oma viimases videopöördumises enne ametist lahkumist. Foto: EPA / Scanpix

USA president Donald Trump ütles teisipäeval ametist lahkumise puhul avaldatud videopöördumises, et Ameerika peaks palvetama ametisseastuva Joe Bideni administratsiooni edu eest, ning avaldas lootust, et Ühendriikidel on paremad ajad veel ees.

«Sel nädalal annab ametivande uus administratsioon ja palvetame selle edu eest hoidmaks Ameerika turvalise ja õitsvana,» ütles Trump.

Ta tõstis kõnes esile asju, mida peab oma ametiaja saavutusteks. 

«Ma olen eriti uhke selle üle, et olen üle aastakümnete esimene president, kes ei alustanud ühtegi sõda,» ütles Trump.

«Oleme äratanud ellu liitlassuhted ja meie juhtimisel on maailma riigid tõusnud üles astuma vastu Hiinale viisil, mida pole kunagi varem nähtud,» lausus ta.

Trump tõdes, et tuli Washingtoni «inimesena väljastpoolt», kes polnud kunagi poliitikas tegutsenud.

«Teadsin, et meie rahva võimalused on piiritud nii kaua, kui seame Ameerika esikohale,» ütles Trump, korrates oma ametiaja keskset hüüdlauset «Ameerika ennekõike».

Trump tõstis ka esile USA majanduskasvu oma ametiajal ning tegevuse Iisraeli ja Lähis-Ida suunal. Ta tõi USA saatkonna Tel Avivist Jeruusalemma, kuulutas selle Iisraeli pealinnaks ning aitas kaasa Iisraeli suhete normaliseerimisele mitme Lähis-Ida riigiga.

Ametistlahkuva presidendi videopöördumine oli leplikum kui on tema ametiajal harjutud nägema.

Trump kiitis muu hulgas oma asepresidenti Mike Pence'i, keda ta veel paar nädalat tagasi kritiseeris, kuna ta ei soostunud tühistama Joe Bideni võitu presidendivalimistel.

Trump ütles oma kõnes, et vägivald ei ole lahendus. Ta viitas oma poolehoidjate tungimisele 6. jaanuaril kongressihoonesse, et takistada Bideni kinnitamist presidendivalimiste võitjaks. Trumpi on süüdistatud vägivalla õhutamises.

Ametistlahkuv riigipea lõpetas oma pöördumise tõdemusega, et paremad ajad seisavad veel ees.

«Lahkun sellelt majesteetlikult kohalt lojaalse ja rõõmsa südamega. Usun, et meie riigi ja tema laste tuleviku osas on parim veel ees.»

Kuigi Trumpi esinemine oli leplik, ei maininud ta kordagi Joe Bidenit nimeliselt.

Teisipäev oli Trumpi viimane täispäev riigipea ametis. Kolmapäeval annab ametivande uus president Biden.

Trump ei osale Bideni ametisseastumise tseremoonial, rikkudes sellega pikaajalist traditsiooni. Ta ei ole kutsunud ka Bidenit ja tema abikaasat tutvumisvisiidile Valgesse Majja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles