EL-i piirivalve juht keeldub tagasi astumast

Copy
Frontexi juht Fabrice Leggeri.
Frontexi juht Fabrice Leggeri. Foto: AP/Scanpix

Euroopa Liidu piirivalveameti Frontex juht keeldub tagasi astumast väidetava migrantide ebaseadusliku tagasisaatmise tõttu, mida agentuuri nõukogu kolmapäeval arutama kogunes.

Neljapäeval jätkuval videokonverentsil arutatakse juhatuse moodustatud töörühma aruannet Frontexi piirivalvureile esitatud tagasitõrjumissüüdistuste kohta. 

"Härra (Fabrice) Leggeril ei ole kavas tagasi astuda ja ta tahab juhtida agentuuri sel keerulisel ajal," ütles Frontexi pressiesindaja.

Liikmesriikide piirivalveametite esindajaist koosnev Frontexi nõukogu ei esitanud tema juhtimisele ühtki vastuväidet, lisati samas.

Euroopa Liidu sõltumatu korruptsioonijärelevalveamet kinnitas eelmisel näealal, et uurib Frontexile esitatd süüdistusi.

Mitu Euroopa Parlamendi liiget on nõudnud Leggeri tagasiastumist.

Euroopa pettusevastane amet OLAF tegi läbiotsimise Frontexi Varssavi peakorteris.

Meedia ja inimõigusorganisatsioonid on dokumenteerinud mitu juhtumit, kus Frontexi piirivalvurid on koos kohalike kolleegidega sundinud migrante tagasi riikidesse, kust nad on tulnud. Kõige sagedasemad on seesugused juhtumit Kreeka ja Türgi vetes.

Oktoobris meediaväljaannetes Bellingcat, Lighthouse Reports, Der Spiegel, ARD ja TV Asahi avaldatud ühise uurmistöö tulemuste põhjal selgub videotelt ja teisest avalikest andmetest, et Frontex on aktiivselt seotud ühe põgenike tõrjumise juhtumiga Egeuse merel Kreeka-Türgi piiril.

Kreeka valitsus eitab põgenike tagasitõrjumist ja Leggeri ütles 1. detsembril europarlamendile, et Frontexi seotusest sääraste juhtumitega ei ole tõendeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles